Foto: Publicitātes foto
Par 2017. gada skaistāko pastmarku Latvijas Pasta un ziņu portāla "Delfi" rīkotajā aptaujā balsotāji atzinuši Latvijas putnu sērijas pastmarku, kas veltīta 2017. gada Latvijas putnam – dzeltenajai cielavai.

Par šo pastmarku balsots 1119 reižu. Otro vietu ar vienādu balsu skaitu ieguvušas divas pastmarkas: ar vienu no Rīgas Motormuzeja unikālajiem eksemplāriem – 1903. gadā būvēto automašīnu "Krastin" un Latvijas dabas sērijā izdoto "Āpsi". Savukārt trešajā vietā – Eiropas pilis sērijas pastmarka ar Cesvaines pils attēlu.

Latvijas Pasta un "Delfi" jau otro reizi organizētais konkurss "Gada pastmarka" risinājās no 2018. gada 15. līdz 29. janvārim, un tā ietvaros par pastmarkām tika balsots kopumā 9774 reizes. Pirmo vietu ieguvusī pastmarka "Dzeltenā cielava" veltīta Latvijas Ornitologu biedrības izvēlētajam 2017. gada putnam (Motacilla flava), kura populācija Latvijā kopš 1995. gada samazinājusies par 95%.

Otro lielāko balsu skaitu – 779 – saņēmušas divas pastmarkas: Latvijas Pasta 2017. gadā uzsāktās jaunās pastmarku sērijas "Latvijas autobūves vēsture – Motormuzeja unikālie eksponāti" pirmā pastmarka ar automašīnu "Krastin" un Latvijas dabas sērijas pastmarka "Āpsis" (Meles meles).

Uz pirmās pastmarkas attēlota latviešu autokonstruktora Augusta Krastiņa 1903. gadā ASV uzbūvētā automašīna "Krastin", kuras vienīgais līdz mūsdienām saglabājies eksemplārs atrodas Rīgas Motormuzejā. Savukārt "Āpsis" iekļauts Latvijas dabas sērijā kā 2016. gada Latvijas dzīvnieks – viens no lielākajiem plēsēju kārtas sermuļu dzimtas dzīvniekiem Latvijā.

Godpilnajā trešajā vietā ar 541 balsi ierindojusies Eiropas sērijas pastmarka "Cesvaines pils" – šīs sērijas pastmarkas par vienotu tēmu tiek izdotas vienlaikus visās Eiropas Pasta savienību veidojošajās valstīs.

Trīs uzvarējušo pastmarku dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva, bet "Cesvaines pils" pastmarkas vizuālo veidolu radījis mākslinieks Ludis Danilāns.

"Konkursa rezultāti parāda, ka Latvijas sabiedrība mīl un ciena dzīvo dabu, unikālas vērtības un vēsturisko mantojumu. Īpaši to apliecina pirmo vietu ieguvusī pastmarka ar dzeltenās cielavas attēlu, kas ļauj mums vēlreiz pievērst uzmanību faktam, ka intensīvā lauksaimniecība ir viens no draudiem dzeltenajai cielavai ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs," uzsver Latvijas Pasta Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamenta direktors Edmunds Bebrišs.

Pirmajā "Gada pastmarkas" konkursā sadarbībā ar portālu "Delfi" par 2016. gada iecienītāko pastmarku tika atzīts 11. Pasaules čempionātam florbolā veltītais izdevums, bet otro un trešo vietu ieguva ar ornitoloģijas tēmu saistītas pastmarkas.

2017.gadā Latvijas Pasts izdeva 26 pastmarkas un divus pastmarku blokus par visdažādākajām Latvijai svarīgām personībām un notikumiem, to kopējai tirāžai sasniedzot 6,5 miljonus eksemplāru. Visas pagājušogad izdotās pastmarkas iespējams aplūkot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!