Foto: PantherMedia/Scanpix
Ar e-parakstu parakstīti desmit miljoni dokumentu, bet desmitmiljonā dokumenta parakstītājs ir VAS "Latvijas Valsts meži" loģistikas reģiona vadītājs Kristaps Vērzemnieks, šodien notiekošajā desmitmiljonā e-paraksta veicēja sveikšanas pasākumā informēja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) pārstāvji.

Desmitmiljonais dokuments parakstīts 13.novembrī plkst.12.02. Nākamais dokuments tika parakstīts tikai dažas sekundes simtdaļas vēlāk.

Kā stāstīja LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta, nepilnos desmit gados kopš e-paraksta ieviešanas Latvijā tas ir kļuvis par pašsaprotamu ikdienas rīku ne tikai daudzām valsts un pašvaldību iestādēm, bet arī komersantiem, kas ir būtiskākais valsts konkurētspējas un izaugsmes dzinulis.

Bokta arī norādīja uz augošo e-paraksta lietošanas biežumu - laikā no 2006.gada līdz 2009.gadam e-paraksts lietots 404 771 reizi, kas ir apmēram 400 reizes dienā, laikā no 2011.gada līdz 2013.gadam vidēji 3000 dokumenti tika parakstīti ik dienu, 2014.gadā ik dienu tika parakstīti vidēji 8000 dokumenti, bet šogad šis skaits tuvojas 9000 parakstiem dienā, kas ir teju viens parakstīts dokuments ik pēc desmit sekundēm.

Tāpat Bokta sacīja, ka no 20 visaktīvākajiem e-paraksta lietotājiem 55% ir sievietes, bet visaktīvākais lietotājs šogad to izmantojis jau 1700 reižu.

Runājot par organizācijām, Bokta norādīja, ka visaktīvāk e-parakstu lieto Valsts ieņēmumu dienests, kam seko Rīgas dome, Uzņēmumu reģistrs un "Baltijas apdrošināšanas nams", kā arī "Latvijas Valsts meži".

Visaktīvākā e-parakstīšanās notiek plkst.16.

2015.gadā e-paraksts lietots 104 valstīs visā pasaulē.

Kā ziņots, septiņmiljonais dokuments ar e-parakstu tika parakstīts pērn novembrī.

LVRTC nodarbojas ar radio un televīzijas programmu apraidi, e-paraksta un citiem sertifikācijas pakalpojumiem, datu pārraides, datu centru un infrastruktūras nomas pakalpojumu sniegšanu.

Uzņēmums pērn apgrozīja 14 miljonus eiro, bet nopelnīja - sešus miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!