Foto: Reuters/Scanpix

Otrdien arī starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot pozitīvu kredītreitinga nākotnes prognozi ("Outlook Positive"). Latvijas novērtējums ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā ir paaugstināts no "BBB-" uz "BBB", savukārt vietējā valūtā kredītreitings ir paaugstināts no "BBB" uz "BBB+", informēja Finanšu ministrija.

"Vēl vienas kredītreitingu aģentūras labvēlīgais novērtējums tik īsā laika posmā apliecina, ka esam veiksmīgs piemērs citām Eiropas Savienības valstīm, spējot nodrošināt straujāko ekonomikas izaugsmi, sakārtojot savas publiskās finanses, kā arī samazinot valsts parādu. Šis lēmums pozitīvi turpina reitingu aģentūru noteikto kredītreitingu uzlabojumu sēriju šajā gadā un apliecina, ka īstenotā valdības politika un pieņemtie lēmumi ved mūs pareizā virzienā," norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

"Fitch Ratings" savu lēmumu pamato ar Latvijas panākto ievērojamo progresu, nodrošinot ekonomikas līdzsvarošanu, eksporta un investīciju diversifikāciju.

Reitingu aģentūra atzinīgi novērtē Latvijas valdības noteikto fiskālo disciplīnu, kas palīdzējusi samazināt pārmērīgo valsts budžeta deficītu. Aģentūras eksperti arī prognozē, ka Latvija turpinās īstenot līdzšinējo piesardzīgo makroekonomikas politiku.

Kredītreitingu aģentūra palielinājusi arī Latvijas izaugsmes prognozes šim gadam no 2,5% uz 5%, ņemot vērā iekšzemes kopprodukta pieaugumu šā gada pirmajos trīs ceturkšņos.

"Fitch Ratings" sagaida, ka Latvija jau 2013. gada pavasarī izpildīs visus Māstrihtas kritērijus un 2014. gada janvārī tiks uzņemta eirozonā, tādējādi palielinot Latvijas tautsaimniecības ieguvumus un kredītspēju ārvalstu finanšu tirgos.

Jau ziņots, ka starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" ("S&P") piektdien par vienu pakāpi paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, nosakot tam arī pozitīvu nākotnes prognozi. Latvijas novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no "BBB-/A-3" uz "BBB/A-2" ar pozitīvu reitinga prognozi nākotnē. Savukārt novērtējums naudas brīvajai plūsmai un konvertācijai ir paaugstināts no "A-" uz "A".

"S&P" savu lēmumu pamato ar Latvijas politiskās vides uzlabošanos, kā arī valdības noteikto fiskālo disciplīnu, samazinot pārmērīgo valsts budžeta deficītu no 8,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2010.gadā līdz 1,6% no IKP 2012.gadā.

Patlaban Latvijas kredītreitingu nosaka trīs pazīstamākās starptautiskās reitinga aģentūras - "Moody's", "Fitch Ratings" un "Standard & Poor's", kā arī Japānas reitingu aģentūra "R&I". Latvijas Bankas interneta vietnē "makroekonomika.lv" norādīts, ka piešķirtais kredītreitings valstīm ir ļoti nozīmīgs. Tas tālāk veido valsts tēlu - lai sekmīgi konkurētu pasaules ekonomikā, lai pašas valstis un arī to uzņēmēji varētu iegūt aizdevumus ar izdevīgām procentu likmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!