Foto: DELFI

Valdība otrdien plāno skatīt rīkojuma projektu, kas paredz izsniegt licenci, lai Kuldīgas novada Gudenieku pagastā veiktu ogļūdeņražu – naftas galvenās sastāvdaļas – izpēti un ieguvi.

Izpētes darbus plānots veikt Gudenieku pagasta "Kalējos", "Jāņsētās", "Samantās" un "Ozolvalkos". Šie nekustamie īpašumi pieder SIA "Artis JP".

Uzņēmuma īpašnieks un valdes priekšsēdētājs ir Dānijas pilsonis Svens Petersens.

Viņš martā pilnvaroja Lietuvas uzņēmumu UAB "Geobaltic" pārstāvēt firmu "Artis JP", izstrādājot, parakstot un iesniedzot attiecīgajās iestādēs dokumentus nekustamajiem īpašumiem.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas (EM) informāciju šie nekustamie īpašumi daļēji pārklājas ar laukumu, kur 1963. gadā atklāja Latvijā pagaidām vienīgo naftas atradni.

Atradnes platība ir apmēram 76 hektāri. Saskaņā ar 1996. gadā veikto aplēsi, Kuldīgas atradnes vidējie ģeoloģiskie naftas krājumi ir 770 tūkstoši kvadrātmetru, bet vidējie iegūstamie naftas krājumi – 150 tūkstoši kubikmetru.

Papildu atradnes izpētes rezultātā var mainīties pašreiz apzinātie atradnes parametri – iegulas izplatība, laukums, augstums un līdz ar to arī naftas krājumu daudzums, paredz EM.

Ja izpētes rezultātā tiks noskaidrots, ka ogļūdeņražu ieguve no konkrētās ģeoloģiskās struktūras ir ekonomiski izdevīga, tiktu veicināta ogļūdeņražu ieguves nozares attīstība, kas pozitīvi ietekmētu iekasēto nodokļu apjomu, klāsta ministrija.

Ja ogļūdeņražu izpētes darbu rezultātā tiks noskaidrots, ka teritorijā atrodas komerciāli izmantojama ogļūdeņražu iegula un licenciāts vēlēsies uzsākt ogļūdeņražu ieguvi, licences īpašniekam vispirms nāksies veikt ietekmes uz vidi novērtējumu.

Jau iepriekš izsniegtas licences ogļūdeņražu izpētei un ieguvei Gudenieku pagastā, liecina EM apkopotā informācija. Licence izsniegta SIA "Baltic Oil Management", tāpat licence iepriekš izsniegta AS "Odin Energi" un SIA "Alīna", bet tā šobrīd ir zaudējusi spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!