Par spīti restorānu tīkla "Gan Bei" skandālam, kur organizēta noziedzīga grupa apsūdzēta par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, tirgū aizvien ir starpnieki, kas piedāvā uzņēmējiem iespēju koriģēt kases aparātus, pirmdien vēsta LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Raidījuma veiktā eksperimenta laikā atklājās, ka tirgū aizvien ir starpnieki, kas uzņēmējiem piedāvā iespēju ietaupīt, solot iemācīt koriģēt kases aparāta rādījumus. Daļa komersantu arī atgriezušies pie prakses klientiem vispār nedot un neizsist pirkuma čekus.

Kāds starpnieks, ar kuru raidījuma žurnālisti sarunājās, uzdodoties par kafejnīcas īpašnieku, solījis savu palīdzību, ja vien uzņēmējs rūpēsies, lai par to neuzzina viņa kafejnīcas darbinieki.

"Kādi cilvēki tur strādās, arī jāskatās. Ir jau visādi. Aizskries, kaut ko pateiks. (..) Aizies no darba vai ko. Viņi jau visi tādi acīgi, sevišķi jaunieši. Uzreiz sapratīs, ka kaut kas notiek," brīdināja starpnieks, taču norādīja - ja uzņēmējs nopirks pie viņa kases aparātu, komplektā būs arī vajadzīgā apmācība.

Valsts ieņēmuma dienesta (VID) ģenerāldirektora vietniece Dace Pelēkā raidījumā apliecināja - neskatoties uz "Gan Bei" skandālu, kas atklāja vērienu, kādā izmantojot kases aparātus, uzņēmēji izvairās no nodokļu nomaksas, situācija nav uzlabojusies, bet, iespējams, pat pasliktinājusies.

VID aplēses liecina, ka kases aparātu manipulāciju rezultātā valsts budžetam ik gadu secen iet apmēram 140 miljoni eiro. Šogad dienests pārbaudījis, piemēram, pārmaksāto nodokļu atmaksai iesniegtos iedzīvotāju čekus no zobārstniecības klīnikām, un atklājies, ka lielai daļai klīniku šādu čeku grāmatvedībā nemaz vairs nav, norādīja Pelēkā. Tas nozīmē, ka čeki ir izsisti, bet vēlāk kases aparāta rādījumi mainīti.

Lai mazinātu krāpniecības apmērus, tagad tiek ierosināts ieviest jaunās paaudzes aparātus ar elektroniskajām kontrollentēm, kuras nevar tik viegli nobēdzināt, taču uzņēmēju organizācijas pret to iebilst - jo kases aparātu maiņa viņiem nozīmētu papildus tēriņus.

Jaunie noteikumi attiektos uz uzņēmumiem, kuru gada apgrozījums pārsniedz 200 tūkstoši eiro, un pašlaik paredzēts, ka tie stāsies spēkā 2016. gada sākumā. Raidījums gan min, ka, visticamāk, šis termiņš tiks atlikts.

Jau vēstīts, ka pret restorānu "Gan Bei" un "Thali" īpašnieku "Lage Ko" ierosināts kriminālprocess par izvairīšanu no nodokļu samaksas.

Finanšu policija iepriekš sāka izmeklēšanu saistībā ar "Gan Bei" darbību. Finanšu policija uzskata, ka ar restorānu tīkla "Gan Bei" īpašniekiem saistīta organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma. Finanšu policija pērn 10.decembrī aizturēja septiņus šīs grupas dalībniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!