Foto: PantherMedia/Scanpix
Laikā no 2010. līdz 2012.gadam Latvijas teritorijā ar nekustamo īpašumu notikuši 2,2 miljardu latu vērti darījumi, no kuriem aptuveni 240 miljonu latu vērtībā jeb 11% no kopējā darījumu apjoma ir bijuši saistībā ar termiņuzturēšanās atļaujām (TUA), teikts Valsts Zemes dienesta Nekustamā īpašuma tirgus pārskatā "Ārvalstnieku ietekme uz nekustamā īpašuma tirgu Latvijā".

Pārskatā secināts, ka lielākais ārvalstu naudas apjoms ieplūst nekustamā īpašuma darījumos pilsētās, bet interese par nekustamiem īpašumiem Latvijā nav vienāda visās pilsētās. Lielākā daļa ārvalstnieku naudas ieplūst Rīgā - 45% un Jūrmalā - 40%.

Šajā laikā ārvalstu fiziskās personas iegādājušās nekustamo īpašumu 440 miljonu latu vērtībā, tajā skaitā - 200 miljonu latu vērtībā bez TUA pieprasījuma. Saistībā ar TUA visvairāk tiek pirkti mājokļi - dzīvokļi un privātmājas.

Kā atzīmē VZD, ārvalstnieku interese par nekustamiem īpašumiem Latvijā uztur jauno mājokļu projektu attīstību, tajā pašā laikā - būtiski neietekmē nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības.

Ārvalstnieku ietekme Latvijas nekustamā īpašuma tirgū šobrīd ir aktuāla lauksaimniecības un meža zemes segmentā, un VZD tā analizēta jau iepriekš, bet jaunākajā pārskatā uzmanība pievērsta pircēju un objektu analīzei - ko iegādājas trešo valstu pilsoņi ar vai bez saistības ar TUA, un ko iegādājas Latvijā reģistrētās uzņēmējsabiedrības ar ārvalstu kapitālu.

Visvairāk naudas ārvalstnieki tērē darījumos ar dzīvokļiem - aptuveni 55%, it sevišķi jauno projektu segmentā. Recesijas laikā daļa jauno mājokļu projektu attīstība tika apturēta. Tāpēc var apgalvot, ka ārvalstnieki, jauno projektu pircēji izglāba projektu attīstītājus, nodrošinot stabilu pieprasījumu.

Ārvalstnieku interese par jaunajiem projektiem Rīgā un Jūrmalā šobrīd ir tik liela, ka daudzi projektu īstenotāji attīsta jaunos mājokļu projektus, orientējoties tikai uz ārvalstniekiem.

Gan Rīgā, gan Jūrmalā jauno mājokļu projektu segmentā ārvalstnieku nauda būtiski konkurē ar Latvijas pilsoņu ieguldījumiem.

Lielākā daļa pircēju skaita un ieguldītās naudas ziņā ir no Krievijas - vairāk nekā 3 ceturtdaļas, tālāk seko Ukraina, Kazahstāna. Saskaņā ar nekustamā īpašuma starpniecības kompāniju un attīstītāju atzinumiem aptuveni 10% līdz 20% Krievijas pilsoņi pēc TUA saņemšanas pārceļas uz dzīvi Latvijā.

Pārskatā aplūkota arī TUA ietekme uz kadastrālajām vērtībām. Saskaņā ar tirgus vērtības definīciju VZD, nosakot bāzes vērtības, nav pamata izslēgt darījumus, kur pircēji ir ārvalstnieki, tajā skaitā, kuri iegādājas nekustamo īpašumu saistībā ar TUA.

Tomēr pašlaik spēkā esošā datu uzskaite un esošais masveida vērtēšanas modelis nenodrošina iespēju atbilstoši novērtēt jaunās, kvalitatīvi rekonstruētās un ekskluzīvās ēkas. Līdz ar to ārvalstnieku veiktie darījumi ekskluzīvo un jauno īpašumu segmentā, kadastrālo vērtību neietekmē un minētie darījumi netiek izmantoti sērijveida dzīvokļu un neekskluzīvo mājokļu kadastrālo vērtību bāzes izstrādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!