Foto: LETA
Ārvalstu tiešo investīciju samazinājumu Latvijā sekmē nespēja risināt ieilgušas problēmas, atzina Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) izpilddirektors Ģirts Greiškalns.

Viņš stāstīja, ka ārvalstu tiešo investīciju kritums Latvijā ir novērojams pēdējos trīs gadus un tendence turpinās. Turklāt nekas netiek darīts, lai šo situāciju mainītu. "Esam iegājuši negatīvajā fāzē, kad investīcijas ne tikai nepieaug, bet pat samazinās, jo ir uzņēmumi, kuri ņem ārā šeit veiktās investīcijas," norādīja eksperts.

Greiškalns ārvalstu tiešo investīciju samazinājumu Latvijā skaidroja ne tikai ar negatīvajām tendencēm pasaules ekonomikā, bet arī ar Latvijas nespēju gadiem risināt tiesiskuma, veselības, izglītības, nodokļus sistēmas u.c. problēmas. "Nekas nemainās, tāpēc arī ir tādi rezultāti. Vai ir kaut reizi bijusi valdība, kurai visas šīs jomas nav bijušas prioritāte? Taču nekas nav darīts. Tagad turpinām neko nedarīt. Joprojām neesam spējuši pieķerties fundamentālām problēmām, uz kurām norāda visi, pat ASV viceprezidents Džo Baidens vizītē Latvijā. Neērti, ka atbrauc lielas valsts otra galvenā amatpersona un saka, kas mums ir jādara, ņemot vērā, ka paši par šīm lietām runājam jau gadiem," uzsvēra ĀIPL izpilddirektors.

Viņš arī pauda cerību, ka ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā pieaugs, bet, ja nekas netiks darīts, šī vēlme paliks cerību līmenī.

Kā ziņots, šogad pirmajā pusgadā strauji samazinājies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) piesaistīto ārvalstu tiešo investīciju apmērs Latvijā, šodien Saeimas Ārlietu komisijas sēdē notikušajās diskusijās par ārvalstu investīciju vides uzlabošanu atzina LIAA pārstāvis Ivars Ērkšķis.

Viņš komisijas locekļus informēja, ka kopējais ārvalstu tiešo investīciju apmērs šogad sešos mēnešos ir 11,52 miljoni eiro, savukārt pērn tie bija 37,08 miljoni eiro. Šā gada pirmajos sešos mēnešos veikto ārvalstu tiešo investīciju rezultātā radītas 250 jaunas darbvietas, turpretī pērn kopumā tika radītas 630 jaunas darbvietas.

2016. gada sešos mēnešos par investīciju veikšanu Latvijā pozitīvu lēmumu pieņēmuši desmit investori, turpretī 2015. gadā kopumā pozitīvu lēmumu par investēšanu Latvijā pieņēma 31 investors. Ja šā gada pirmajā pusgadā Latviju apmeklēja 44 potenciālie investori, tad pērn kopumā tās bija 168 vizītes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!