Foto: LETA

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) nosūtījis vēstuli Valsts kancelejai, atsaucot no turpmākas virzības Ministru kabinetā grozījumus noteikumos par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā, informēja Ekonomikas ministrijā.

Ar šiem grozījumiem tika rosinātas izmaiņas esošajā atbalsta sistēmā koģenerācijas stacijām, kas izmanto biogāzi vai biomasu, mainot tām elektroenerģijas obligātā iepirkuma cenas noteikšanas formulu, kas nebūtu atkarīga no dabasgāzes cenas. Grozījumi attiektos uz aptuveni 25 komersantiem.

Pirms grozījumu tālākas virzības ekonomikas ministrs vēlas detalizēti iepazīties ar situāciju atjaunojamās enerģijas nozarē.

"Lai veicinātu izmaksu efektīvu un ilgtspējīgu atjaunojamo energoresursu attīstību Latvijā, nepieciešams pārskatīt esošos atbalsta nosacījumus komersantiem, nodrošinot sabiedrības un tautsaimniecības interesēm piemērotāko risinājumu," skaidroja Ašeradens.

Viņš atzina, ka, ņemot vērā, ka līdz ar gāzes tirgus atvēršanu dabasgāzes cena vairs netiks regulēta, jau tuvākajā laikā nepieciešams rast vienošanos ar nozares komersantiem par jaunām izmaiņām elektroenerģijas obligātā iepirkuma cenas noteikšanas formulā.

Pagājušā gada 15.decembra Ministru kabineta sēdē Ekonomikas ministrijai kopīgi ar Zemkopības ministriju un lauksaimnieku organizācijām tika uzdots līdz 2016.gada janvāra beigām sagatavot priekšlikumus par grozījumiem atbalsta sistēmā, kas noteikta - "Noteikumos par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā" un "Noteikumos par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību".

Priekšlikumi tika sagatavoti sadarbībā ar Zemkopības ministriju un lauksaimnieku organizācijām un iesniegti Valsts kancelejā šā gada 10.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!