Foto: F64

Patlaban situācija Latvijas eksportā nav spīdoša, bet tā nav bezcerīga, ceturtdien Eksporta foruma "Magnetic Latvia 2016" atklāšanā sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

"Mums visiem ir jāstrādā pie tā, lai Latvijas izaugsme balstītos ne tikai uz iekšējo patēriņu, bet arī uz spēcīgu eksportu, un tas ir izdarāms," teica Ašeradens.

Ministrs norādīja, ka eksporta izaugsme pēdējos ceturkšņos ir kļuvusi lēnāka, šī gada pirmajā ceturksnī pat samazinoties, tomēr ir arī pozitīvas lietas, piemēram, eksporta diversifikācija kļūst arvien lielāka.

Ašeradens piebilda, ka arī no valdības puses daudz kas tiek un tiks darīts situācijas uzlabošanai, piemēram, ēnu ekonomikas apkarošanas plāns, publiskās pārvaldes efektivitātes uzlabošana.

"Tāpat ir jāpiemin daudzās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras programmas, kuras domātas eksporta atbalstam," sacīja ekonomikas ministrs.

Jau ziņots, ka šogad pirmajos trijos mēnešos Latvija eksportēja preces 2,323 miljardu eiro apmērā, kas ir par 5,4% jeb 132,5 miljoniem eiro mazāk nekā 2015. gada attiecīgajā laika periodā, bet importēja – par 2,765 miljardiem eiro, kas ir kritums par 8,2% jeb 246 miljoniem eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp martā Latvija ir eksportējusi preces 833,835 miljonu eiro apmērā, kas ir par 7,1% jeb 55,3 miljoniem eiro vairāk nekā februārī, bet par 4,9% jeb 43,2 miljoniem eiro mazāk nekā pērn martā. Savukārt importējusi Latvija ir preces 1,026 miljardu eiro apmērā, kas ir pieaugums par 11,7% jeb 107,8 miljoniem eiro salīdzinājumā ar februāri, bet par 7,4% jeb 81,5 miljoniem eiro mazāk nekā pērn martā.

Ārējās tirdzniecības bilance martā pasliktinājās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apmērā samazinoties līdz 44,8% (februārī - 45,9%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!