Foto: LETA

Latvijas valstij vajadzētu iegādāties no energokompānijas "Latvijas Gāze" nodalīto pārvades un uzglabāšanas aktīvu operatoru un viens no uzņēmuma akcionāriem "Marguerite" fonds paudis gatavību būt valdības partneris attiecīgo aktīvu iegādē, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" pastāstīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

"Prakse rāda, ka tas ir saprātīgs lēmums, ja valdība iegādājas pārvades tīklus. Pārejas periods uz tirgus liberalizāciju ir saistīts ar daudz un dažādiem riskiem. Lai novērstu spekulatīvus darījumus vai citas ietekmes uz tirgu, valdības līdzdalība ir stabilizējoša. Es kā ekonomikas ministrs arī vēlos šādā veidā rīkoties. Mēs aprīlī sniegsim ziņojumu valdībai, un es ceru, ka valdība tieši šādu stratēģiju arī apstiprinās," pauda Ašeradens.

Viņš norādīja, ka Ekonomikas ministrija patlaban ir pirmajā sarunu raundā ar "Latvijas Gāzes" akcionāriem par to, kādu tie redz kompānijas nākotni. "Paralēli izstrādājam stratēģiju par iespēju iegādāties pārvades sistēmas operatoru. Pēc ziņojuma sniegšanas valdībai varēs sākt konsekventas darbības – piemēram, sākt konsultanta izvēli, kurš šajā darījumā atbalstīs valdību kā rīkoties vērtības noteikšanā, sarunās ar pārdevējiem utt. Pašlaik mums pretī ir četri pilnīgi dažādi akcionāri – "Gazprom", "Itera Latvija", "Marguerite" fonds un "Uniper Ruhrgas" [iepriekš iepriekš "E.ON Ruhrgas International"]. Katram no viņiem ir savas intereses, kuras būtiski atšķiras. Tādēļ tas nebūs vienkāršs notikums, bet Latvijas valdībai ir nodoms iegādāties šo pārvades tīklu," klāstīja ministrs.

Pēc viņa teiktā, valdības interesēs būtu iegūt kontrolējošu daļu no "Latvijas Gāzes" nodalītajā kompānijā. "Tomēr, ja mums būtu viens vai vairāki partneri, tas samazinātu valsts riskus – pirmkārt, tas attiektos uz izmaksām, kā arī ļautu labāk saprast, kāda ir šīs sistēma īstā vērtība. Arī nākotnē, ja notiek kādas izmaiņas, tad ir labāk, ja mēs riskus dalām ar vēl kādu. "Marguerite" fonds pašlaik ir izteicis gatavību būt valdības partneris infrastruktūras un pārvades sistēmas iegādē," pauda Ašeradens.

Vienlaikus viņš piebilda, ka partnera piesaiste šajā darījumā ļautu izvairīties no tā ietekmes uz valsts budžeta bilanci. "Ja dalība uzņēmumā notiek sadarbībā ar kādu privātu investoru, kurš šajā gadījumā varētu būt "Marguerite" fonds, tas ievērojami atvieglo Latvijas situāciju šādai iegādei. Ja valdība nolemtu šo uzņēmumu iegādāties pilnībā, tā būtu budžeta deficīta pozīcija. Savukārt, ja tas tiek iegādāts partnerībā ar kādu privātu investoru, tad, kā tas ir bijis, piemēram, "airBaltic" gadījumā, tas var būt arī aizņēmums Valsts kasē, kas tiek konvertēts vērtspapīros un pēc metadoloģijas netiek uzskatīts par budžeta deficītu. Tādēļ, raugoties no valdības viedokļa, šis ir labāks risinājums," atzīmēja ministrs.

Pašlaik Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens uzņēmums - "Latvijas Gāze", kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. "Latvijas Gāzes" lielākie īpašnieki ir Krievijas "Gazprom", Eiropas investīciju banku veidotais "Marguerite Fund", Vācijas "Uniper Ruhrgas International GmbH" (iepriekš "E.ON Ruhrgas International") un "Itera Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!