Foto: LETA

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) pašlaik ļoti piesardzīgi vērtē tirgotāju ieceri likumos noteikt, ka veikali svētkos nestrādās.

Kā portālam "Delfi" klāstīja ekonomikas ministrs, tad jau tagad valdība mēdz regulēt ļoti daudz pozīciju, kas bieži vien nav nepieciešams. Pašlaik viņš ļoti piesardzīgi raugās uz tirgotāju piedāvājumu slēgt veikalus svētkos, ļaujot strādāt tikai mazajiem veikaliem.

Ašerdens arī piebilda, ka, lai gan daudzās Ziemeļvalstis un Centrāleiropas valstis likumos noteikts veikalu darbalaiks svētdienās un svētku dienās, pašlaik Ziemeļvalstis normatīvos aktus "mīkstina" un arvien vairāk veikalu strādā svētdienās.

"Ja Latvija vēlas iet šo ceļu, tad vispirms tam ir nepieciešama plašāka nozares diskusija. Pēc tam ir nepieciešams plašāka sociāla vienošanās par to, ka mēs gribam redzēt veikalus svētdienās slēgtus un vairāk veltīt laiku ģimenei," skaidroja ministrs. "Vienlaikus es gribu brīdināt, ka, raugoties no Ekonomikas ministrijas viedokļa, jebkurš atvērts veikals tautsaimniecībā nozīmē augošu patēriņu, pārdotas preces, nodokļu ienākumus un visu pārējo."

Ziņots, ka Tirdzniecības nozares Sociālā dialoga padome otrdien lēma par nepieciešamību likumos veikt grozījumus ar mērķi noteikt, ka veikali svētkos nestrādās.

Perspektīvā paredzēts, ka ar laiku šis aizliegums attiektos arī uz darbu svētdienās, kā tas ir citās Eiropas Savienības valstīs, kur veikali svētdienās ir slēgti.

Kā sociālo ieguvumu no šāda lēmuma tirgotāji min to, ka tirdzniecībā strādājošiem būtu iespēja svētkos veltīt laiku ģimenei, bērniem un atpūtai.

Galīgo lēmumu par to, kāds izskatīsies likumdevējam iesniedzamais priekšlikums par šo ierobežojumu, Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA) pieņems konferencē 18. augustā, bet Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība – 13. septembrī.

Tirdzniecības nozares Sociālā dialoga padome dibināta 2012. gadā. Tās sastāvā ir LTA un Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!