Foto: Shutterstock
Patlaban Latvijā visaugstākajā līmenī tiek lobēta alus nozare, radot nevienlīdzīgu konkurenci pārējiem dzērienu ražotājiem, turklāt procesu netieši veicina arī Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) vadība, uzskata Latvijas Alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācija (LADRIA). Demonstrējot savu attieksmi pret šāda veida biznesa attiecību modeli, LADRIA šodien publiski apstiprināja izstāšanos no LPUF.

Kā ziņots, par lēmumu LADRIA paziņoja vakar, norādot, ka LPUF ir aktualizējis jautājumu par grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kurš paredz no tirdzniecības ierobežojumiem atbrīvot vienu plašu alkoholisko dzērienu grupu - alu, kurā alkohola tilpuma procents nepārsniedz 5,8%.

Kā norādīja LADRIA valdes priekšsēdētājs un AS "Latvijas balzams" ģenerāldirektors Guntis Āboltiņš-Āboliņš, nav pieļaujama situācija, ka pārtikas un dzērienu nozares uzņēmumus apvienojoša asociācija, kā LPUF, nepilda deklarētos uzdevumus - pārstāvēt visu tās biedru intereses uz vienlīdzīgām pozīcijām būtiskos nozares jautājumos.

"Pēdējā laika notikumi, proti, patlaban trešajā lasījumā apspriestie grozījumi "Alkoholisko dzērienu aprites likumā", pielikuši punktu mūsu tolerancei pret to, ko sauc par vienas nozares interešu lobiju. Ir pienācis laiks atklāti atzīt - alus nozare Latvijā tiek lobēta visaugstākajā līmenī un to netieši veicina arī LPUF vadība. Šāda situācija vairs nevar turpināties," sacīja Āboltiņš-Āboliņš.

Vienlaikus viņš atzina, ka "Latvijas balzams" kā uzņēmums joprojām paliek LPUF sastāvā, jo ar organizāciju risināmi daudzi citi nozarei būtiski jautājumi.

Kā uzsver LADRIA pārstāvji, minēto grozījumu pieņemšana nav ētiska arī no tā viedokļa, kā šā gada janvārī tika parakstīts Memorands starp Latvijas Ārstu biedrību, stipro alkoholisko dzērienu ražotāju, izplatītāju un tirgotāju asociācijām un arī Latvijas Alus darītāju asociāciju par sadarbību alkoholisma ierobežošanā, akcentējot jauniešu auditoriju kā kritiskāko.

"Tajā pašā laikā LPUF vadība, nekonsultējoties ar organizācijas biedriem, ir veicinājusi šādu grozījumu likumā atbalstu, kas nekādā gadījumā neradīs stingrākus nosacījumus alus kā populārākā alkohola jauniešu vidū pieejamībai, bet dos pretējo efektu. Tā ir atklāta divkosība - publiski runāt par alkoholisma ierobežošanas pasākumiem, uzsverot cīņu pret jauniešu alkoholismu, bet virzīt apstiprināšanai grozījumus, kas veicinās alus lielāku pieejamību jauniešiem," sacīja LADRIA valdes loceklis Valters Kaže.

Savukārt uz jautājumu, vai likuma grozījumu izsludināšanai varētu sekot konkrētas protesta akcijas, industrijas pārstāvji atbildēja izvairīgi.

"Ja grozījumi tiks izsludināti, tas nozīmēs graujošas izmaiņas alkohola apritē. Konkurence tiks kropļota, vīnu un stipro dzērienu tirgus - ierobežots, turklāt grozījumi nekādā veidā neietekmēs nelegālā alkohola tirgu, kas patlaban ieņem apmēram 32% un uz ko vispār nekādi regulējumi neattiecas. Tomēr ceram uz saprātīga lēmuma pieņemšanu un to, ka alkohola aprites jautājumi tiks sistēmiski sakārtoti," sacīja Āboltiņš-Āboliņš.

Arī Alkoholisko dzērienu ražotāju un tirgotāju asociācijas (ARTA) valdes priekšsēdētājs Vitolds Bremmers atbalstīja LADRIA nostāju, uzskatot par nepieļaujamu demonstrēt "bezatbildīgu alus ražotāju lobiju likumdevēja līmenī".

"Ņemot vērā iepriekšminētos apsvērumus, krasi iestājamies pret šiem grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā. Ja tie tomēr tiks pieņemti Saeimā, griezīsimies pie Latvijas Valsts prezidenta ar vēstuli un lūgumu neizsludināt šos grozījumus", sacīja Bremmers.

Tikmēr LPUF vadītāja Ināra Šure "Nozare.lv" vakar atzina, ka ir neizpratnē par LADRIA lēmumu izstāties no organizācijas un cer, ka ražotāji šo soli nopietni apsvērs.

"LPUF vispār minēto jautājumu Saeimā nevirzīja, to ļoti aktīvi lobēja mazās alus darītavas. Tas ir saprotams, jo alus ir nacionālais dzēriens, turklāt pirms Līgo svētkiem nebūtu prātīgi tā tirgošanu jebkādā veidā ierobežot," sacīja Šure.

"Jebkurā gadījumā LADRIA ir tiesības izstāties no organizācijas, tomēr šādu reakciju nesaprotu. Ceru, ka tomēr LADRIA lēmumu pārskatīs, jo mums ir ļoti daudz kopīgu risināmu jautājumu nākotnē," sacīja LPUF vadītāja.

Kā ziņots, vakar Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija nolēma paplašināt vieglo alkoholisko dzērienu grupu, kas veikalos nebūs atsevišķi jānorobežo. Sākotnēji tika plānots grozīt Alkoholisko dzērienu aprites likumu, paredzot, ka dzērieni, kuros alkohola saturs pārsniedz 5%, jāizvieto atsevišķā tirdzniecības zāles zonā, kas aprīkota ar videonovērošanu. Savukārt uz vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem - alu, kokteiļiem, sidru - prasības neattiecas.

Komisijas deputāti atbalstīja priekšlikumu noteikt, ka atsevišķā tirdzniecības zāles zonā būs jāizvieto alkoholiskie dzērieni, kuros alkohols pārsniedz 5,8%. Tādējādi tikšot pasargāti mazie alus ražotāji.

Pret to iebilda alkohola ražotāji un tirgotāji, kuru pārstāvis norādīja, ka nedrīkst alkoholu dalīt labajā un sliktajā. Vieglie dzērieni ir tāds pats alkohols kā stiprie, un tādēļ nav pieļaujama labvēlīgāku nosacījumu noteikšana kādai dzērienu kategorijai.

Grozījumiem likumā iesniegti daudzi priekšlikumi, tādēļ komisijas sēdi paredzēts turpināt arī šodien.

LADRIA ir Starptautiskās Alkohola ražotāju asociācijas pārstāve Latvijā. Tās biedri ir AS "Latvijas balzams", SIA "Jaunpagasts plus" un SIA "SPI Distribution (Latvia)". LPUF sastāvā organizācija bija kopš 2003.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!