Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV atņēmušas Maskavai piemērotās tirdzniecības priekšrocības, svītrojot Krieviju no jaunattīstības valstu saraksta, kam atļauts eksportēt uz Savienotajām Valstīm zināmu daudzumu preču bez muitas nodevām.

Lēmums stājies spēkā piektdien, teikts Baltā nama tīmekļa vietnē publicētajā prezidenta Baraka Obamas paziņojumā.

"Krievija pietiekami pavirzījusies ekonomiskajā attīstībā un uzlabojusi konkurētspēju tirdzniecībā. Tādējādi ir lietderīgi pārtraukt Krieviju klasificēt kā jaunattīstības valsti," kas gūs labumu no labvēlīgā tirdzniecības režīma, teikts paziņojumā.

Lai gan šis lēmums formāli nav saistīts ar sankcijām, kuras pret Maskavu jau iepriekš vērsušas ASV un Eiropas Savienība (ES), reaģējot uz Krievijas agresiju pret Ukrainu, jāņem vērā apstāklis, ka saskaņā ar pasaules Bankas vērtējumu iepriekš tika plānots tirdzniecības priekšrocības Maskavai atņemt tikai 2015.gada 1.janvārī.

Taču vēl pagājušā gada beigās, tas ir, pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā ASV Kongress paspēja pieņemt lēmumu par grozījumiem Vispārējo priekšrocību programmā, paredzot pagarināt tās piemērošanu Krievijai līdz 2016.gadam.

Uz pagājušā gada jūlija beigām atvieglotie importa noteikumi tika attiecināti uz 425 Krievijas preču veidiem, un Krievijas imports uz ASV Vispārējo priekšrocību programmas ietvaros sasniedza 544 miljonus dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!