Foto: DELFI

Augstākā tiesa (AT) trešdien noraidīja Baltkrievijas uzņēmuma "Polocktransneft Družba" apelācijas sūdzību pret SIA "LatRosTrans" par tās īpašuma tiesībām uz 150 000 tonnām tehnoloģiskās naftas, kas atrodas uzņēmuma naftas vados, portālu "Delfi" informēja "LatRosTrans", komunikācijas konsultante Elīna Dobulāne.

Publisks strīds aizsākās 2011.gadā par to, kam pieder īpašuma tiesības uz "LatRosTrans" nefunkcionējošajā naftas cauruļvadā esošo tā saukto "bufernaftu" aptuveni 70 miljonu latu vērtībā.

Apelācijas sūdzība, kas pēc būtības trešdien izskatīta Augstākajā tiesā, tika iesniegta no "Polocktransneft Družba" puses par Latgales apgabaltiesas spriedumu, ar kuru iepriekš bija pilnībā noraidīta Baltkrievijas uzņēmuma prasība pret "LatRosTrans" par īpašuma tiesībām uz tehnoloģisko naftu, pamatojuma trūkuma dēļ.

"Mēs uzskatām, ka Augstākās tiesas spriedums - noraidīt Baltkrievijas uzņēmuma apelācijas sūdzību par tehnoloģiskās naftas piederību - ir juridiski pareizs un absolūti loģisks", sacījis "LatRosTrans" vadītājs Igors Stepanovs.

"Prasītājs visa procesa laikā vairākas reizes ir mainījis savu skaidrojumu par to, kādēļ tehnoloģiskā nafta, kas teju 20 gadus atradās "LatRosTrans" naftas vados, ir it kā viņu īpašums. Attiecīgi, mēs vēlreiz varam tikai uzsvērt, ka tiesa pieņēmusi vienīgo iespējamo un pareizo spriedumu," turpina Stepanovs.

"Polocktransneft Družba" iepriekš iesniedza tiesā prasību, uzskatot, ka tehnoloģiskā nafta 150 000 tonnu apmērā, kas atrodas "LatRosTrans" naftas vados, pieder viņiem. Savukārt "Ventspils nafta" pārstāvji norādījuši, ka baltkrievi cenšas lietu politizēt un vairākas reizes mainījuši savu skaidrojumu - kādā veidā "Polocktransneft Družba" it kā ieguvis īpašumtiesības uz tehnoloģisko naftu, kas jau gandrīz 20 gadus atrodas "LatRosTrans" naftas vados.

2010.gada 7.decembrī tiesa, nodrošinot "Polocktransneft Družba" prasību, aizliedza "LatRosTrans" lietot un/vai izmantot tehnoloģisko naftu, kas atrodas "LatRosTrans" piederošajā naftas vadā Polocka-Ventspils Latvijas teritorijā. Vienlaikus tiesa noraidīja Baltkrievijas uzņēmuma lūgumu apķīlāt arī to naftu 40 000 tonnu apmērā, kas jau bija izsūknēta no cauruļvada Polocka-Ventspils, uzskatot, ka šīs naftas apķīlājumam nav nekāda pamata. Savukārt Augstākā tiesa 2012.gada 10.augustā atcēla arestu teju 110 tūkstošiem tonnu naftas, kas atradās "LatRosTrans" piederošajā naftas cauruļvadā.

"LatRosTrans" pieder divi Latvijas teritorijā esošie naftas cauruļvadi – Polocka-Mažeiķi un Polocka-Ventspils, pa kuriem pēdējos gados tranzīta vajadzībām nafta nav pārvietota. Savukārt naftas produktu cauruļvads Polocka-Venstpils šobrīd joprojām aktīvi nodrošina dīzeļdegvielas piegādi. "LatRosTrans" ir Baltijas valstīs lielākais Latvijas un Krievijas kopuzņēmums, kurā partneriem no Krievijas puses – AS " Transņefteprodukt" (Transņeft meitas uzņēmums) pieder 34% kapitāla daļu, bet AS "Ventspils nafta"– 66% kapitāla daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!