Foto: LETA

Valdība otrdien vienojās par speciālas holdinga struktūras izveidi, vienotā attīstības finanšu institūcijā apvienojot "Hipotēku bankas", "Latvijas Garantiju aģentūras" (LGA) un "Lauku attīstības fonda" (LAF) kapitāla daļas, žurnālistiem pastāstīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Sanita Bajāre.

Bajāre norādīja, ka šis ir panāktais kompromisa variants un tas ļaus virzīties uz priekšu turpmākajā institūcijas izveidē.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) minēja, ka topošās institūcijas kapitāla daļu turētājs būs Finanšu ministrija (FM). Iepriekš jau ilgāku laiku FM nespēja vienoties ar Ekonomikas ministriju (EM), kura no iestādēm būtu kapitāla daļu turētājs.

Bajāre uzsvēra, ka šāda pakāpeniska pieeja, izveidojot holdingu, palīdzēs gan attīstīt vienotās institūcijas izveidi, gan pasargās esošās programmas. Svarīgi esot arī izdiskutēt visus jautājumus brīdī, kad lēmumi tiek pieņemti. Tāpat Bajāre pauda cerību, ka šī institūcija varētu tikt izveidot jau šī gada laikā.

Holdings pārņems "Hipotēku bankas" attīstības daļu un īstenos valsts atbalsta programmas, kuras finanšu instrumentu veidā līdz šim realizēja Hipotēku banka, Latvijas Garantiju aģentūra (LGA), Lauku attīstības fonds (LAF) un Vides investīciju fonds (VIF).

Savukārt valdības piesaistītā konsultanta "Superia" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Krūtainis medijiem atklāja, ka Privatizācijas aģentūra (PA) pārņems lielāko daļu no valstij piederošās "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" atlikušos komercaktīvus no kavēto aktīvu pārvaldītāja "HipoNIA". Tāpat Krūtainis atzina, par vienas komercaktīvu daļas pārdošanu joprojām turpinoties sarunas ar kādu investoru, kura vārdu gan neatklāja.

Jau ziņots, ka pērnvasar tika noslēgti līgumi par četru "Hipotēku bankas" komercdaļas pakešu pārdošanu. "Swedbank" iegādājās "Hipotēku bankas" komercdaļas paketes, kurās ir privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi. SIA "Swedbank līzings" iegādājās SIA "Hipolīzings". Savukārt pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi iegādājās "SEB Wealth Management".

Savukārt pērn oktobrī Krūtainis informēja, ka ar potenciālajiem pircējiem vēl nolemts turpināt sarunas par "Hipotēku bankas" komercdaļas paketi, kas ietver kredītus nekustamo īpašumu attīstītājiem, bet atsevišķu paketi veido slikto aktīvu izstrādes kompānija "HipoNIA".
Valdība jau 2009.gadā nolēma, ka līdz 2013.gada beigām tiks pārtraukta "Hipotēku bankas" komercdarbība, lai nākotnē koncentrētos tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

"Hipotēku bankas" valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko stāstīja, ka komercdarbības pārtraukšana ir nozīmīgākais process ar vislielāko ietekmi un līdz ar šodienas lēmumiem ir konkrēti lēmumi par visām komercdaļām, kuras bija plānots atsavināt, lai banka pilnībā pārtrauktu savu komercdarbību un  tiktu pārveidota par attīstības finanšu institūciju, un vairāk varētu koncentrēties uz attīstības programmām. Banka arī skatīšot jautājumu par atteikšanos no kredītiestādes licences turpmākajā darbībā, kas nākotnē nebūšot vajadzīga

Pērn valdība uzdeva Finanšu ministrijai sadarbībā ar Ekonomikas ministriju līdz 2013.gada 1.martam iesniegt izskatīšanai valdībā detalizētu plānu par vienotas attīstības finanšu institūcijas izveidi, kas taptu uz reorganizētās "Hipotēku bankas" pamata. Abas ministrijas ilgstoši nespēja vienoties, kura no tām būs vienotās attīstības finanšu institūcijas kapitāla daļu turētāja.

Plānots, ka vienotā attīstības institūcija veicinās vienas pieturas tipa valsts atbalsta pakalpojumu sniegšanu, nodrošinās kvalitatīvāku ieguldīto līdzekļu pārraudzību un izmaksu optimizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!