Mainījušies Latvijas lielākā olu ražotāja "Balticovo" kontrolpaketes īpašnieki - tā nonākusi Krievijas iedzīvotāju Igora Gluskina un Jeļenas Platovas īpašumā, šodien raksta laikraksts "Dienas Bizness" (Db).
"Balticovo" kontrolpakete - aptuveni 95% akciju - saskaņā ar Uzņēmumu reģistrā atrodamo informāciju pieder SIA "BCO", kuras lielākie īpašnieki līdz šim bija kādreizējais kompānijas ģenerāldirektors Valdis Grimze ar 31% kapitāldaļu un Tatjana Poplavska ar 62% kapitāldaļu.

Poplavska ir mazpazīstama uzņēmēja, kura presē minēta kā "Balticovo" padomes locekļa Mhitara Mhitarjana dzīvesbiedre. Savukārt Mhitarjans formāli nebija "Balticovo" akcionārs, bet Latvijas 800 miljonāru sarakstā šogad debitēja, pateicoties savai darbībai nekustamo īpašumu jomā.

Kā raksta Db, tagad bez jebkādiem publiskiem paziņojumiem Latvijas lielākā olu ražošanas uzņēmuma kontrolpakete mainījusi īpašniekus. Savu akciju daļu saglabājis Grimze, savukārt Poplavskas un 7% SIA "BCO" kapitāldaļu īpašnieka - ASV reģistrētas ārzonas kompānijas "Invest Impex LLC" - vietā nākuši Krievijas pilsoņi Gluskins un Platova. Krievijas iedzīvotāji ieguvuši katrs pa 34,5% SIA "BCO" kapitāldaļu.

Savukārt "Balticovo" izplatītajā paziņojumā teikts, ka šis darījums uzņēmuma darbību neietekmēs darījums neizraisa nekādas pārmaiņas uzņēmuma vadībā, valdes un padomes sastāvā. "Balticovo" sabiedrisko attiecību konsultante Liāna Bokša informēja, ka darījuma mērķis esot nodrošināt Mhitara Mhitarjana kredītsaistību izpildi pret trasta turētājiem – Igoru Gluskinu un Jeļenu Platovu.

Līdz ar Mhitarjana kredītsaistību izpildi BCO kapitāldaļas nonākšot līdzšinējo īpašnieku rokās. Uzņēmuma pārstāve arī norādīja, ka trasta darījums ir saistīts ar "Balticovo" īpašnieku privātajām saistībām, tādēļ uzņēmums šo darījumu plašāk nekomentēs.

Kā rāda "Lursoft" datu bāze, abiem jaunajiem "Balticovo" īpašniekiem Latvijā vēl pieder virkne mazpazīstamu kompāniju, piemēram, SIA "Ķēniņu nams", kura pērn par 2,39 miljoniem latu iegādājās 470 kvadrātmetru zemes ar sešstāvu un četrstāvu dzīvojamo namu Rīgā, Vaļņu ielā 5. Šī uzņēmuma kapitāldaļu īpašnieku vidū atrodams arī Mhitarjans.

Laikraksts atgādina, ka Grimzes un "Invest Impex LLC" īpašumā "Balticovo" kontrolpakete nonāca 2000.gadā, to iegādājoties no "Ave Lat grupas" "mantinieces" - kompānijas "Bolster Management Limited".

Poplavska par 62% SIA "BCO" kapitāldaļu īpašnieci oficiāli kļuva 2004.gadā, un tad Grimze sākotnēji publiski apgalvoja, ka reģistrā esot ieviesusies kāda kļūme, bet pēc tam paziņoja, ka par kapitāldaļu īpašnieku maiņu nekādu komentāru nebūšot.

Arī pašlaik ne uzņēmuma vadība, ne bijušie un jaunie īpašnieki darījumu nekomentē.

Kā ziņots, 2006.gadā "Balticovo" neto apgrozījums bija 12 014 000 latu, kas ir par 17,5% vairāk nekā apgrozījums gadu iepriekš, kad tas sasniedza 10,23 miljonus latu. Grimze iepriekš informēja, ka pērn "Balticovo" strādāja ar mazāku peļņu nekā gadu iepriekš, kad uzņēmums nopelnīja 531 237 latus. Tas esot saistīts ar apjomīgo celtniecību un modernizāciju.

Db raksta, ka uzņēmums pēdējā laikā medijos pieminēts saistībā ar versiju, ka sprādzienā cietušais Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Vladimirs Vaškevičs lobējot "Balticovo" intereses un par to sākts kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!