Foto: Valsts kanceleja
Baltijas valstu premjerministri ceturtdien tikšanās laikā Viļņā vienojās kopuzņēmumu Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta īstenošanai izveidot tikai pēc tam, kad būs izvērtēti Lietuvā paredzētā konsultatīvā referenduma par AES būvi rezultāti.

"Pieņemts lēmums izveidot kopuzņēmumu pēc referenduma un līdz tam atrisināt atlikušos jautājumus, kuri vēl arvien tiek apspriesti sarunās," žurnālistiem teica Lietuvas valdības vadītājs Andris Kubiļus.

Tikšanās laikā Kubiļus kopā ar Latvijas kolēģi Valdi Dombrovski un Igaunijas premjeru Andrusu Ansipu arī nolēma izveidot starpvaldību darba grupu, lai valdību līmenī saskaņotu projektam nozīmīgus jautājumus.

Gan Dombrovskis, gan Ansips atkārtoti pauda savu atbalstu Lietuvas jaunās AES projektam, taču uzvēra, ka gaida Lietuvas iedzīvotāju balsojuma referendumā iznākumu.

Ceturtdien parakstītā memorandā triju Baltijas valstu valdību vadītāji arī aicināja četras projektā iesaistītās energokompānijas - Lietuvas "Visagino atomine elektrine" (VAE), Igaunijas "Eesti Energia", "Latvenergo" un AES stratēģisko investoru Japānas "Hitachi" - "pabeigt sarunas par atlikušajiem jautājumiem un savlaicīgi izveidot [Visaginas AES] projekta kompāniju, ņemot vērā referenduma rezultātus Lietuvā".

Ansips atzina, ka būs vīlies, ja Lietuvas iedzīvotāji referendumā nobalsos pret jauno AES. Viņš arī minēja, ka Igaunija vēlētos dabūt no jaunās AES 300 megavatus elektroenerģijas, lai diversificētu savu energoavotus.

"Mēs esam apņēmušies piedalīties šajā AES projektā..Lietuviešu ziņā ir pieņemt lēmumu, vai būvēt AES vai nē. Taču es būtu vīlies, ja šī atbilde būs "nē"," klāstīja Igaunijas premjers Baltijas premjeru kopējā preses konferencē.

Viņš nodēvēja Visaginas AES par "ļoti nozīmīgu politisku projektu", taču uzsvēra, ka šim projektam ir jābūt rentablam.

Savukārt Dombrovskis norādīja, ka saskatot projekta virzībā "labu progresu".

"Mēs virzāmies uz priekšu ar šo projektu, un mēs [Latvija] esam ieinteresēti tajā iesaistīties. Protams, pastāv referenduma jautājums..Turpmāka [projekta] attīstība būs atkarīga no lēmumiem referendumā. Tas ir visnotaļ skaidrs," uzsvēra Latvijas Ministru prezidents.

Lietuvas Seims jūlijā nolēma, ka Lietuvā tiks rīkots konsultatīvs referendums par Visaginas AES būvniecību, un tas notiks vienlaikus ar parlamenta vēlēšanām 14.oktobrī. Balsotājiem būs jāizvēlas atbilde "jā" vai "nē" uz apgalvojumu "Es atbalstu jaunas atomelektrostacijas būvniecību Lietuvas Republikā". Tā kā referendums būs konsultatīvs, tā rezultāti nebūs juridiski saistoši.

Lietuva plāno līdz 2020.gadam uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija. Par projekta stratēģisko investoru ir izraudzīta Japānas kompānija "Hitachi". Lietuvas valdība plāno AES būvniecību sākt 2014.gadā, bet elektrības ražošanu tajā iecerēts sākt 2020.gadā.

Lietuvas jaunās AES koncesijas līguma projekts paredz, ka Latvijai būs 20% akciju AES operatorfirmā, savukārt Lietuvai un Igaunijai ‒ attiecīgi 38% un 22% akciju, bet "Hitachi" īpašumā nonāks 20% akciju. Pēc tā apstiprināšanas Latvijas Ekonomikas ministrija pauda pārsteigumu, ka tas noticis bez saskaņošanas ar partneriem, un piebilda, ka neparakstīs nevienu saistošu dokumentu, līdz Lietuva nebūs atbildējusi uz vairākiem jautājumiem, tostarp par akciju sadalījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!