Foto: LETA

Baltijas valstu Ministru prezidenti šodien parakstījuši vienošanos par vienota gāzes tirgus attīstīšanu, piektdien žurnālistiem pēc Baltijas Ministru padomes Premjerministru padomes sesijas paziņoja Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš informēja, ka šodien sanāksmes laikā ir pārrunāti jautājumi par drošības stiprināšanu Baltijas reģionā - par iekšējo un ārējo drošību, kā arī pārrunāti jautājumi par transporta un enerģētikas nozarēm.

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs uzsvēra, ka visām trim Baltijas valstīm īpaša uzmanība būtu jāvelta reģiona gāzes tirgus veidošanai un efektīvākai esošās infrastruktūras izmantošanai. Tāpēc ir ļoti svarīga šodien parakstītā deklarācija par reģionālā gāzes tirgus attīstību. "Tagad ir svarīgi nodrošināt, lai institūcijas un operatori nodrošinātu līguma izpildi," pauda Lietuvas premjers.

Vērtējot Latvijas šogad paveikto Baltijas Ministru padomē kā prezidējošai valstij, Kučinskis pauda gandarījumu par paveikto, ieviešot NATO Varšavas samita lēmumus, panākot svarīgas vienošanās par "Rail Baltica" projektu, kā arī ieguldot lielu darbu integrēta un funkcionējoša elektrības un gāzes tirgus izveidē.

Kučinskis no Igaunijas jaunā premjera Jiri Ratasa saņēmis apstiprinājumu, ka nākamgad, kad Igaunija būs prezidējošā valsts, tā turpinās iesāktos darbus. Arī Ratass apstiprināja, ka Igaunijas prioritātes nākamajā gadā būs drošības nostiprināšana Baltijas reģionā, vienota energotīkla izveide un transporta savienojumu attīstīšana, prioritāri domājot par "Rail Baltica" projektu.

Kučinskim un Ratasam šodien notika arī divpusējā tikšanās, kurā abas puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Igaunijas valstu starpā valda izcilas politiskās attiecības, kas ir par pamatu veiksmīgām ekonomiskām attiecībām, informēja premjerministra preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Tikšanās laikā tika apspriestas abu valstu ekonomiskā sadarbība, investīciju piesaistes iespējas, kā arī nodokļu politika. Ratass iepazīstināja Latvijas premjeru ar savas nupat apstiprinātās valdības prioritātēm, paužot gandarījumu par līdzšinējo veiksmīgo dialogu un apņemoties uzturēt pozitīvas attiecības arī turpmāk.

Igaunija ir viena no lielākajām un svarīgākajām Latvijas ekonomiskās sadarbības partnerēm - tā ir otrs lielākais tirdzniecības partneris, kā arī septītais lielākais investors, norāda Kučinska pārstāvis.

Latvijas prezidentūru atzinīgi vērtēja arī Lietuvas premjers, uzsverot, ka Baltijas valstīm ir svarīgi sadarboties, lai attīstītu reģionālo drošību un meklētu kopīgus risinājumus militāro iepirkumu jomā.

Ekonomikas ministrijā (EM) pavēstīja, ka šodien parakstītā deklarācija paredz reģionālā gāzes tirgus izveidi līdz 2020.gadam. Ģeopolitiskā situācijā Eiropā radījusi nepieciešamību vienoties par jauniem un efektīviem risinājumiem Eiropas Savienības enerģētiskās atkarības mazināšanai un drošības paaugstināšanai gan elektroenerģijas, gan gāzes sektoros. Savukārt Baltijas valstīm ir svarīgi panākt enerģijas tirgu pilnīgu integrāciju Eiropas enerģijas tirgū, lai enerģijas patērētājiem būtu nepārtrauktas piegādes par vislabāko cenu.

''Baltijas reģionā joprojām ir vienas no augstākajām gāzes cenām Eiropas Savienībā, tāpēc Latvijas valsts un ikviena patērētāja interesēs, pirmkārt, ir atvērt Latvijas gāzes tirgu brīvai konkurencei, otrkārt, izveidot efektīvi funkcionējošu reģionālo gāzes tirgu,'' uzsvēra ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Viņš pauda, ka enerģētikas politika ir pārrobežu politika, tāpēc svarīgi kopīgiem spēkiem rast efektīvāko risinājumu brīvam un pārredzamam Baltijas valstu reģionālajam gāzes tirgum, nodrošinot labākos nosacījumus tirgus darbībai, piegāžu drošībai un attīstot kopīgus infrastruktūras projektus.

Pēc EM minētā, Baltijas valstis un Somija jau sākušas aktīvas sarunas par reģionālā gāzes tirgus izveidošanu, detalizēti analizējot katras valsts dabasgāzes tirgus principus un nosacījumus ar mērķi nākotnē panākt vienošanos par vienotiem un kopīgiem tirgus darbības nosacījumiem. Deklarācija uzliek atbildību reģionālai gāzes tirgus koordinācijas grupai, kurā no Latvijas puses piedalās EM, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija un gāzes pārvades sistēmas operators, turpināt darbu un aicināt arī Somiju pievienoties šai deklarācijai.

Reģionālais gāzes tirgus pilnībā varēs sākt darboties pēc Lietuvas-Polijas starpsavienojuma un Igaunijas-Somijas starpsavienojuma ''Balticconnector'' izbūves, kas attiecībā uz abiem infrastruktūras objektiem plānota 2020.gadā.

Baltijas Ministru padomes augstākā lēmējinstance ir valdības vadītāju tikšanās, kas notiek vismaz vienreiz gadā. Latvija šogad ir prezidējošā valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!