Foto: Edijs Pālens

Rīgas dome līdz šim atmaksājusi apmēram trešo daļu no savulaik "Deutsche Bank" ņemtā iespaidīgā kredīta, kuram pēdējais maksājums gaidāms 2027. gadā, portālu "Delfi" informēja pašvaldībā.

Kopējās Rīgas uzņemtās saistības Dienvidu tilta 1. un 2. kārtas būvniecībai bija 808,4 miljoni eiro. Šo summu veidoja pamatsumma 433,5 miljoni eiro, kā arī procenti – 374,9 miljoni eiro.

No šī kredīta Rīgas domei bankai vēl jāmaksā pamatsumma – 329,8 miljoni eiro un procenti - 205,8 miljoni eiro, tātad, kopumā 535,6 miljoni eiro. Pēdējais maksājums par Dienvidu tiltu pašvaldībai būs 2027. gada vidū.

Līdz ar to, patlaban ir atmaksāti apmēram 33,7% no tilta būvniecībai savulaik uzņemtajām finanšu saistībām.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) šā gada augustā vēlreiz izbeigusi skandalozo kriminālprocesu saistībā ar Dienvidu tilta būvniecību, jo tā arī netika konstatēti tādi pārkāpumi, kas būtu krimināli sodāmi, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Kriminālprocess par dienesta pilnvaru pārsniegšanu tika sākts 2009. gadā, kad Valsts kontrole (VK) iesniedza Ģenerālprokuratūrā materiālus par iespējamiem tiesību normu pārkāpumiem. Revīzijā tika konstatēts, ka Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersonas, pieļaujot nepamatotu būvniecībasizmaksu sadārdzinājumu, ir izšķērdējušas pašvaldības finanšu līdzekļus 27,22 miljonu latu (38 730 570 eiro) apmērā.

Tas izdarīts, piemēram, ieviešot pašvaldībai neizdevīgu būvdarbu finansēšanas modeli un nepamatoti finansējot tilta būves direkcijas uzturēšanu no aizdevuma līdzekļiem.

Lai arī sākotnēji par VK konstatētajiem pārkāpumiem Valsts policijā kriminālprocess tika sākts, vēlāk to izbeidza. VK minēto lēmumu vairākas reizes centās apstrīdēt Ģenerālprokuratūrā. Lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu bija pamatots ar vairākiem argumentiem, tostarp norādot, ka izdarītajā nav noziedzīga nodarījuma sastāva un nav konstatēts cietušais.

Valsts kontrole uzskatīja, ka izmeklētāju lēmums nesatur būvniecības procesā iesaistīto amatpersonu pienākumu un atbildības izvērtējumu, tāpat tas neesot saturējis izvērtējumu par amatpersonu darbības vai bezdarbības rezultātā nodarītajiem zaudējumiem pašvaldībai, kura nebija atzīta par cietušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!