Foto: AFP/Scanpix

Naftas cenas pasaules tirgos aizvadītajā nedēļā turpināja kāpumu, augot par 5%, bet aprīlī kopumā ir palielinājušās par aptuveni 20%.

"Brent" markas jēlnaftas cena aprīlī ir palielinājusies par 21,5%, kas ir lielākais viena mēneša pieaugums kopš 2009. gada maija, bet WTI markas jēlnaftas cena aprīlī pieauga par 20%, kas ir visvairāk pēdējā gada laikā.

Naftas cenu pieaugumu sekmēja ziņas, ka ASV ir samazinājušies naftas ieguves apmēri, kā arī ASV dolāra kursa samazināšanās.

Tāpat joprojām nekādu iespaidu uz tirgu nav atstājusi naftas ieguvējvalstu nespēja vienoties par ieguves apmēru iesaldēšanu Dohas sanāksmes laikā. "Jau tagadējais "status quo" stāvoklis ir tāds, ka visiem ražotājiem, izņemot Irānu, nav vai ir ļoti maza telpa naftas ieguves palielināšanai," aģentūrai "Reuters" uzsvēra "Raymond James" analītiķe Luana Sīgfrīda.

Vairāki naftas tirgus apskatnieki gan norāda, ka pēdējās nedēļās vērojamajam naftas cenu kāpumam pagaidām ir visai šaubīgs pamatojums, jo tas nav saistīts ar fundamentālām izmaiņām tirgū, kur naftas ieguves apmēri joprojām pārsniedz pieprasījumu.

"Nestabilitāte saglabājas augsta, jo investori pārmaiņus fokusējas uz spekulācijām par naftas ieguves samazināšanu vai iesaldēšanu no vienas puses un uz eksistējošo pārprodukciju no otras puses," uzsvēris "ABN Amro" vecākais ekonomists enerģētikas jautājumos Hanss Van Klīfs.

"Deutsche Bank" savā apskatā arī norāda, ka tagadējo cenu kāpumu var nobremzēt arvien pieaugošais naftas ieguves apmērs Irānā, pret kuru ir atceltas Rietumvalstu noteiktās sankcijas.

Nedēļa sākās ar naftas cenu kritumu, ko sekmēja bažas par ASV komerciālo degvielas rezervju palielināšanos un ziņa, ka Saūda Arābijā paredzēts pabeigt naftas atradnes paplašināšanas projektu, kas var palielināt naftas pārprodukciju pasaulē. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā pirmdien kritās par 1,09 ASV dolāriem - līdz 42,64 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā Londonas biržā saruka par 0,63 dolāriem - līdz 44,48 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē otrdien pieauga pēc pieņēmumiem, ka Saūda Arābija plāno samazināt ieguves apjomu, un turpināja pieaugt trešdienas rītā pēc Amerikas Naftas institūta datu publicēšanas par ASV komerciālo naftas rezervju samazināšanos pagājušajā nedēļā. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā otrdien pieauga par 1,40 ASV dolāriem - līdz 44,04 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā Londonas biržā kāpa par 1,26 dolāriem - līdz 45,74 dolāriem par barelu.

Trešdien naftas cenas pieauga, reaģējot uz ASV centrālās bankas Federālās rezervju sistēmas (FRS) optimistisku prognozi par globālās ekonomikas perspektīvām. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā trešdien pieauga par 1,29 ASV dolāriem - līdz 45,33 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā Londonas biržā kāpa par 1,44 dolāriem - līdz 47,18 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē ceturtdien pieauga līdz šogad augstākajiem līmeņiem, ko daļēji atbalstīja ASV dolāra kursa kritums. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā ceturtdien pieauga par 0,7 ASV dolāriem - līdz 46,03 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā Londonas biržā kāpa par 0,96 dolāriem - līdz 48,14 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā bija 45,92 ASV dolāri par barelu, kas ir par 5% vairāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā bija 47,33 dolāri par barelu, kas ir par 4,9% vairāk nekā pirms nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!