Foto: Reuters/Scanpix
Ministru prezidentes padomnieks tautsaimniecības jautājumos Juris Biķis uzskata, ka bez Krievijas tirgus ir iespējams iztikt, kaut gan tas nebūtu pareizi.

 Biķis pauda, ka Latvijas tautsaimniecībai pirmkārt būtu jāorientējas uz sistēmu, kurā tā ir - Eiropas Savienība, Baltijas reģiona un Skandināvijas tirgus. Tajos ir vienota izpratne par kvalitāti un prasībām.

Tomēr, viņaprāt, būtu nepareizi arī neizmantot Krievijas tirgu - tajā ir jāstrādā, tomēr vienlaikus novērtējot to kā augsta riska tirgu. Tāpat uzņēmumiem būtu jāsaprot, ka Krievija nevar būt vienīgais eksporta tirgus. Biķis uzskata, ka uzņēmumiem būtu jāizmanto visas iespējas, bet ir jāizvērtē visi riski, ja ir augstāks risks, ir jāveido rezerves.

"Tirgus sakari veicina arī politisko domu izlīdzināšanu. Ja mēs gribam Krievijai parādīt savas rietumnieciskās vērtības, tad, strādājot kopā ar Krievijas partneriem, mēs viņiem palīdzam izprast demokrātijas priekšrocības un Latvijas izaugsmi," uzskata uzņēmējs. Viņaprāt, ja Latvijā būs izaugsme un augstāks dzīves līmenis nekā Krievijā, tā tiks nodemonstrētas rietumnieciskās priekšrocības.

Vaicāts, cik lielu kaitējumu Latvijas ekonomikai nodarīja Krievijas sankcijas, kas bija kā atbildes reakcija no Eiropas Savienības puses noteiktajām sankcijām, viņš aicināja pārstāt žēloties un izteikt šaubas par nākotni. "Ja mēs paanalizējam iepriekšējo gadu, šīs ļoti bēdīgās prognozes un runas, ka apstāsies tranzīts, cietīs tūrisms, tad skaitļi liecina par ko citu - būvniecībā ir pieaugums, transportā ir pieaugums, un arī tūrismā ir pieaugums. Bez šaubām, ir atsevišķi uzņēmumi, kam ir problēmas. Bet, ja uzņēmumam ir vēlme strādāt tikai vienā virzienā, tas nav sevišķi tālredzīgi," noteica Biķis, aicinot nedramatizēt sankciju sekas.

Viņš pats kā uzņēmējs atbalsta Eiropas aso reakciju pret Krieviju saistībā ar tās darbībām Ukrainā un uzskata, ka reakcijai ir jābūt pietiekoši asai, tādējādi parādot, ka Eiropa nav mierā ar Krievijas rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!