Foto: LETA
4. aprīlī beidzās "Latvijas gāzes" monopoltiesības uz gāzes piegādēm Latvijā, un kā viens no pretendentiem dabasgāzes piegādāšanā pieteicies arī bijušā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka Gata Gudermaņa uzņēmums "Renergy Latvija", svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Interese par iespējām izkonkurēt bijušo monopoluzņēmumu kopumā esot liela, un līdz Lieldienām Sabiedrisko pakalpojumu regulatorā pieteikušies 19 uzņēmumi.

To vidū ir "Latvenergo", Igaunijas elektrības uzņēmums "Enefit", pašvaldības uzņēmums "Daugavpils siltumtīkli", Lietuvas gāzes uzņēmums "Litgas", kā arī kāds neliels uzņēmums "Renergy Latvija", kas pieder bijušajam Ekonomikas policijas priekšniekam Gatim Gudermanim.

Savukārt Inčukalna krātuves un maģistrālo pārvades tīklu jaunajam apsaimniekotājam "Conexus" ir jauns atbildīgais par drošību – bijušais Saeimas galvenais drošībnieks Jānis Gulītis.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 2015. gada vasarā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka kriminālprocesu par amata noziegumiem pret kādreizējo Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieku Gati Gudermani. Viņš uz izmeklēšanas laiku tika atstādināts no Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieka vietnieka amata.

Pērnā gada novembrī KNAB nosūtīja Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālprocesa materiālus, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret bijušo ENAP priekšnieku un vienu VP amatpersonu.

"VP amatpersona, rīkojoties aiz mantkārības, prettiesiski ieguva un izšķērdēja svešu mantu, būdama persona, kurai šī manta uzticēta un kuras pārziņā tā atradusies, izdarīja naudas piesavināšanos, apzinoties, ka nauda izsniegta konkrētam mērķim, veica dokumentu viltošanu un apzinātu viltotu dokumentu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kas klasificēti kā valsts noslēpuma objekts, kā arī, izmantojot savu dienesta stāvokli, vairākkārt pieprasīja un pieņēma kukuļus ar starpnieka palīdzību – naudu kopsummā 25 383 eiro apmērā, pieļaujot bezdarbību kukuļdevēja interesēs," toreiz norādīja KNAB. Tāpat policijas darbinieks ilgstoši tīši neveica amata pienākumus, lai atklātu, pārtrauktu un novērstu noziedzīgus nodarījumus, tādējādi radot zaudējumus 63 897 eiro apmērā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka bijusī VP amatpersona, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, viltojusi 99 dokumentus, kas klasificēti kā valsts noslēpuma objekts.

KNAB ierosina uzsākt kriminālvajāšanu pret VP amatpersonu par piesavināšanos 11 gadījumos, par dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā 11 gadījumos, par kukuļņemšanu 18 gadījumos, par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas, kā arī par 99 dokumentu viltošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Savukārt kriminālvajāšanu pret bijušo VP amatpersonu lūgts uzsākt par 99 dokumentu viltošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", atsaucoties uz neoficiālu informāciju, iepriekš vēstīja, ka Gudermanis varētu būt saistīts ar sava bijušā padotā – ENAP vecākā inspektora Raivo Lugus - lietu, kurā pastāvot aizdomas par izspiešanu. Lugu KNAB aizturēja 2015. gada februārī. Gudermanis uz Lugus virzīta procesa dokumentiem bija uzlicis rezolūciju "Sakārtot lietu!". Kolēģi policijā to saprotot kā rīkojumu pareizi iešūt lietas materiālus.

Bijušais VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gudermanis 2015. gada 1. maijā tika pārcelts VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (KIP) priekšnieka vietnieka amatā, bet vēlāk dienestu pameta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!