Foto: Reuters/Scanpix
"Bitcoin" un tam līdzīgie finanšu instrumenti nav uzskatāmi par oficiālu valūtu, ņemot vērā to, ka šāda tipa finanšu rīku emisija un izmantošana netiek regulēta un tie nav piesaistīti kādas valsts nacionālajai valūtai, paziņojusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Tāpat FKTK vērš uzmanību, ka uz tā dēvētajām virtuālajām valūtām, piemēram, "Bitcoin" nav attiecināmi komisijas kompetencē esoši normatīvie akti, piemēram, Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likums, Finanšu instrumentu tirgus likums utt. Līdz ar to komercdarbība, kas saistīta ar "Bitcoin" un tamlīdzīgu instrumentu uzpirkšanu un izplatīšanu, nav uzskatāma par finanšu instrumentu vai elektroniskās naudas emisiju, vai maksājumu pakalpojumu veikšanu. Līdz ar to fiziskās vai juridiskās personas, kuras veic komercdarbību, kas ir saistīta ar "Bitcoin" uzpirkšanu un izplatīšanu, netiek licencētas vai reģistrētas komisijā kā finanšu un kapitāla tirgus dalībnieki.

"Oficiālās valūtas ir valstu un maksājumu sistēmu atzīts likumīgais maksāšanas līdzeklis, un tās tiek pieņemtas un lietotas apritē. Turpretim "Bitcoin" nav pielīdzināms nevienas valsts nacionālajai valūtai, jo tas nav atļauts ar likumu un to nav izdevusi kāda kompetenta iestāde, piemēram, Latvijas Banka vai Eiropas Centrālā Banka (ECB). Ņemot vērā minēto, "Bitcoin" pēc tā būtības drīzāk ir uztverams kā prece jeb produkts, kuru var izmantot kā maiņas līdzekli, ja puses par to vienojas, tādējādi šis instruments nav pielīdzināms legālam maksāšanas līdzeklim," neskaidrības par "Bitcoin" statusu un definīciju klīdina FKTK.

Jau ziņots, ka "FKTK neiesaka "Bitcoin" izmantošanu, veicot dažādus virtuālās valūtas darījumus, jo tas nav drošs un legāls maksāšanas līdzeklis, šajā gadījumā patērētāju tiesības nekādi netiek aizsargātas un "Bitcoin" lietotājiem visi zaudējumi jāuzņemas pašiem, iepriekš brīdināja FKTK.

Arī Latvijas Banka neatbalsta transakcijas vai ieguldījumus virtuālās valūtas shēmā "Bitcoin", kura pakļauta dažādiem riskiem, portālam "Delfi" norādīja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!