Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc finanšu ziņu dienesta "Bloomberg" novērtējuma, Latvija kļūst par Šveices tipa finanšu noguldījumu centru, ko izvēlas turīgie noguldītāji no bijušās Padomju Savienības.

Noguldītāju pieplūdums Latvijas bankās saistīts ar
Kipras
ekonomiskajām problēmām, kas liek turīgajiem noguldītājiem no bijušās Padomju Savienības meklēt alternatīvu ofšoru, kurā uzglabāt savu naudu, raksta "Bloomberg".

Naudas plūsma Kipras bankās no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES) mazinās, savukārt šā gada pirmajā pusē Latvijā ieplūduši aptuveni 1,2 miljardi ASV dolāru (670,8 miljoni latu).

Nerezidentu noguldījumi Latvijas bankās sasnieguši desmit miljardus ASV dolāru (5,59 miljardus latu), kas veido aptuveni pusi no visiem noguldījumiem, salīdzinot ar 43% nerezidentu noguldījumiem Šveices bankās.

Arī no Krievijas notiek kapitāla aizplūšana, valstī pieņemoties spēkā protestiem pret prezidentu Vladimiru Putinu.

Kā liecina Krievijas Centrālās bankas dati, kopš 2007.gada no Krievijas aizplūdis kapitāls 350 miljardu ASV dolāru (195,6 miljardu latu) apmērā.

Kaut arī depozīti var finansēt kreditēšanu, tie apdraud banku stabilitāti, jo uzraudzība un klientu izvērtēšana nav pietiekoši stingra, norāda eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!