Foto: DELFI

Pēc Krievijas finanšu piramīdas "MMM – 2011" sarosīšanās Latvijā valsts iestādes aktīvi meklē risinājumu kā ierobežot šādu finanšu blēdību legalizēšanos, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" atzinis Finanšu un kapitāla tirgus (FKTK) priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis.

Viņš aicināja iedzīvotājus atturēties no iesaistīšanās šajā finanšu piramīdā, jo "šim veidojumam nav tiesību Latvijā piesaistīt noguldījumus un ieguldījumus".

"Nelicencēti komersanti un citi līdzīgi veidojumi netiek valstiski uzraudzīti un ieguldītāju intereses netiek aizsargātas," atgādināja Brazovskis, norādot, ka par Sergeja Mavrodi dibinātās piramīdas "MMM – 2011" darbību jau informēta Valsts policija.

"Tas, ko esam panākuši šajā procesā – vairākas valsts iestādes šobrīd aktīvi sadarbojas, meklējot risinājumus, kā ierobežot šādu finanšu blēdību legalizēšanos Latvijā. Policija strādā. Kopā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra speciālistiem izvērtējām iespējas vērsties pret maldinošajām reklāmām, esam aicinājuši Rīgas domi veikt nepieciešamās darbības šādu reklāmu neitralizēšanai pilsētas vidē. Redzēsim, kādi būs rezultāti," laikrakstam sacījis FKTK pārstāvis.

Viņš arī paudis, ka cīnīties ar krāpniekiem var gan pastāvošo likumu ietvaros, gan arī likumus papildināt, taču, "arī Mavrodi mītnes zemē Krievijā varas iestādes netiek ar viņu galā".

"Taču ar likumiem nereti ir tā, ka, tiklīdz tas ir uzrakstīts, tā veikli ļaudis izdomā jaunus veidus, kā tos apiet. Tāpēc šajā gadījumā ar MMM ir jācīnās ar pilsoniskās sabiedrības palīdzību. Ja visi nesīs šai firmai naudu un ticēs tai, tad nekādi nevarēs ar to tikt galā. Ja nenesīs viņiem naudu, tad pasākums pats no sevis apstāsies," norādījis Brazovskis.

Jau vēstīts, ka finanšu piramīdu veidotāju "MMM–2011"reklāmu izplatītājiem, kuri pēc reklāmu saskaņojuma laika beigāmtās Rīgas ielās nav noņēmuši, sastādīti protokoli.

"MMM–2011" reklāmas, kuru izvietošana pieturvietās bija saskaņota ar Rīgas pilsētas būvvaldi, 12.martā bija jānovāc.

FKTK decembra beigās vēstīja par kompānijas "MMM–2011", kuras dibinātājs ir Sergejs Mavrodi, nelicencētu pakalpojumu sniegšanu Latvijā un aicināja iedzīvotājus atturēties no sadarbības ar nelicencētu pakalpojumu sniedzēju. "MMM–2011" nelicencēto pakalpojumu reklāmu izvietojis Latvijas teritorijā, tostarp sabiedriskā transporta līdzekļos, aicinot Latvijas iedzīvotājus ieguldīt naudas līdzekļus šajā uzņēmumā.

90.gados Mavrodi agresīvās reklāmas kampaņās telekanālos aicināja Krievijas iedzīvotājus noguldīt naudu finanšu shēmā MMM, solot līdz 3000% lielu peļņu. Kompāniju MMM tiesa atzina par bankrotējušu 1997.gadā. 2007.gada 28.aprīlī Mavrodi tika piespriests četru gadu un sešu mēnešu cietumsods, bet par tā pirmo dienu tika uzskatīts aizturēšanas datums – 2003.gada 31.janvāris, un viņš no ieslodzījuma tika atbrīvots jau tā paša gada maijā. Mavrodi bija izvirzītas apsūdzības par finanšu krāpniecību, kuras dēļ noguldītāji zaudēja summu, kas līdzvērtīga vairāk nekā 50 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!