Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas lēmumu izstāties no Eiropas Savienības (ES) jeb "Brexit" viskritiskāk Latvijā vērtē pakalpojumu sniedzēji un eksportējošie uzņēmumi, liecina "Citadele Index" pētījuma dati.

Vairāk nekā ceturtā daļa – 27% – uzņēmēju atzinuši, ka britu lēmums izstāties no ES var negatīvi iespaidot viņu uzņēmuma darbību, bet vairāk nekā puse – 57% – uzņēmēju norādīja, ka Lielbritānijas balsojums neietekmēs viņu darbību. Vēl 5% atzina, ka tas atstās pozitīvu ietekmi, savukārt 11% uzņēmēju bija grūti atbildēt uz šo jautājumu, pavēstīja bankas "Citadele" Ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.

Pakalpojumu sniedzēji visbiežāk norādījuši, ka ietekme varētu būt negatīva (33%), savukārt visretāk negatīvu ietekmi prognozēja būvnieki (19%). Arī tirdzniecības un ražošanas uzņēmumi norādīja uz iespējamo negatīvo ietekmi (abās nozarēs 22%).

Vērtējot "Brexit" ietekmi, lielāku satraukumu par negatīvām izmaiņām pauda eksportējošie uzņēmumi – kopumā 35%, savukārt pozitīvas pārmaiņas cer sagaidīt 4% eksportētāju. Salīdzinājumam 24% uzņēmumu, kas ar eksportu nenodarbojas, prognozē negatīvu ietekmi, bet pozitīvu – 5%.

Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš atzīst, ka "Brexit" rezultāts radījis daudzus jautājumus par to, kā mainīsies sadarbība ar Lielbritāniju un ES kopumā. "Turklāt šobrīd arī pati Lielbritānija nespēj precīzi atbildēt uz virkni jautājumu, un tas rada nedrošības sajūtu. Tieši neskaidrība varētu būt arī iemesls tam, ka pētījumā ievērojama uzņēmumu daļa ir paudusi satraukumu un bažas," viņš min.

Āboliņš rosina uzņēmējus izmantot laiku, kamēr notiek reālā Lielbritānijas izstāšanās no ES, paplašinot eksporta tirgu un meklējot jaunus sadarbības partnerus, kas gan nenozīmē atteikšanos no sadarbības ar Lielbritāniju.

"Citadele Index" pētījums liecina, ka biežāk negatīvu ietekmi no "Brexit" sagaida lielie uzņēmumi ar 55 un vairāk darbiniekiem – 40%, bet pozitīvu ietekmi prognozē 3% lielo uzņēmumu. Savukārt vismazāko "Brexit" ietekmi uz savu uzņēmumu prognozē mazie uzņēmumi – 58% uzskata, ka viņus britu lēmums neietekmēs.

"Citadele Index" ir pētījums, ko banka "Citadele" Latvijā veic kopš 2004. gada. Katru ceturksni tiek aptaujāti 750 uzņēmumu īpašnieki un to vadītāji, tā rezultātā no pirmavota iegūstot ieskatu par ekonomisko stāvokli valstī, nozarē un uzņēmumā un prognozi nākamajiem sešiem mēnešiem. Uzņēmēju aptauju un datu apkopojumu nodrošina SKDS.

"Citadele" ir trešā lielākā banka Latvijā pēc klientu skaita. 75% plus viena bankas akcija pieder grupai starptautisku investoru, kurus pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC", pārejās akcijas ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!