Foto: DELFI
Tuvākajā laikā pozitīvas izmaiņas zivrūpniecības sfērā nav gaidāmas, atzina Latvijas zivju pārstrādes uzņēmuma "Brīvais vilnis" valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

Viņš norādīja, ka rubļa vērtības kritums un zivju konservu pārprodukcija ir negatīvi ietekmējusi situāciju zivrūpniecības sfērā un pozitīvas izmaiņas nav gaidāmas. "Šobrīd es absolūti neredzu neko tādu, kas varētu liecināt, ka nozarē varētu būt kaut kas pozitīvs. Nozarē ir smaga situācija," atzina Babris, piebilstot, ja arī Krievijas tirgus atvērsies, pirktspējas kritums un valūtas riski saglabāsies.

Viņš arī atzina, ka zivju produkcijas cenas zivju pārstrādes uzņēmumos turpina kristies. "Tie, kam noliktavā bija pārprodukcija, lai atbrīvotos no noliktavas krājumiem, samazina cenas, lai pārdotu, un tas atstāj iespaidu arī uz visiem pārējiem tirgus dalībniekiem," sacīja Babris, piebilstot, ka ir grūti pateikt, cik lielā mērā kopumā konservu cenas šogad ir samazinājušās, jo pastāv dažādi zivju konservu segmenti, piemēram, šprotes iedalās pēc kārbas izmēra un kvalitātes, tāpēc vidējo cenu kritumu nevar noteikt.

Vienlaikus Babris piebilda, ka veikalos zivju konservu cenu kritums nav vērojams, veikali ir uzlikuši uzcenojumu, tāpēc vissmagākajā situācijā ir ražotājs, kurš ir pa vidu starp tirgotājiem un pircējiem.

Jau ziņots, ka Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" 4. jūnijā noteica aizliegumu ievest zivis un zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas. Iemesls produkcijas ievešanas aizliegumam bija veterināro un sanitāro prasību pārkāpumi. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) jūlijā paziņoja, ka Latvijas zivrūpnieki ir novērsuši "Rosseļhoznadzor" konstatētās neatbilstības, ko PVD norādīja arī Krievijai nosūtītajā atbildes ziņojumā. Krievija pagaidām nav paziņojusi par plāniem atcelt importa aizliegumu.

2014. gadā "Brīvais vilnis" strādāja ar 12,769 miljonu eiro auditēto apgrozījumu un 257 tūkstošu eiro peļņu. Uzņēmuma akcijas kotē "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā. Kompānijas lielākie īpašnieki pastarpināti ir Latvijas uzņēmēji brāļi Valērijs Belokoņs un Vilorijs Belokoņs, kuru īpašumā ir vairāk nekā 90% "Brīvā viļņa" akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!