Foto: LETA

Brīvdienai pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkos jābūt brīvprātīgai izvēlei nevis valsts noteiktai svētku dienai, portālam "Delfi" norādīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

Latvijā populāras ir vairākas reliģiskās konfesijas, tomēr augsto izmaksu dēļ nav iespējams visus šo konfesiju svētkus iekļaut likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", viņa skaidroja. "Katra papildus brīvdiena par 5% mēnesī vai 0,4 gadā palielina kapitāla dīkstāvi, kas nozīmētu Latvijas iekšzemes kopprodukta samazinājumu par 0,4% gadā," saka Menģelsone.

Ievērojot korporatīvi sociāli atbildīgas uzņēmējdarbības principus, LDDK aicina darba devējus individuāli vienoties ar darba ņēmējiem par risinājumiem šādos un līdzīgos svētku gadījumos, vienojoties par abpusēji izdevīgiem nosacījumiem, piemēram, piešķirota kārtējā atvaļinājuma ietvaros izmantojamu dienu, bezalgas atvaļinājumu, vai arī uz citiem nosacījumiem.

Darba devēju aplēses liecina, ka katra papildus brīvdiena veido aptuveni 5% no mēneša darba laika vai 0,4% no gada darba laika.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka, lai arī iepriekš šādi ierosinājumi noraidīti, Saeima ceturtdien izskatīšanai komisijās nodeva likuma grozījumus, kas paredz noteikt par brīvdienu 7.janvāri, kad Ziemassvētkus svin pareizticīgie un vecticībnieki.

Jānorāda, ka partija "Saskaņa" arī iepriekš rosinājusi noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus par brīvdienu, taču līdz šim tas nav guvis Saeimas vairākuma atbalstu. Brīvdienu bija atļauts izmantot atsevišķu pašvaldību darbiniekiem, piemēram, Rēzeknes un Daugavpils domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!