Foto: Shutterstock
Latvijas iedzīvotāji ceļo arvien biežāk, tālāk un komfortablāk. Pieaudzis to atpūtnieku skaits, kas izvēlas avioceļojumus, tomēr ceļojumi ar autobusu arī joprojām esot populāri. Iecienītākie ceļojumu galamērķi ir Vidusjūras piekrastes valstis, Bulgārija, Turcija un Kanāriju salas, stāsta Latvijas ceļojumu aģentūras.

Ceļo "nesezonā", kad lētāk

Ceļošanu jeb atpūtu ārpus Latvijas gandrīz katra ģimene un indivīds iekļauj savā ikgadējā budžeta un laika plānošanā. Protams, joprojām karstākais ceļojumu laiks ir lielais atvaļinājumu laiks – vasara, tomēr ceļotāji ar pieredzi vai tie, kas ceļo divas un vairāk reižu gadā, arvien biežāk izvēloties doties atpūtā uz ārzemēm arī citos gadalaikos, jo, pareizi izvēloties galamērķi un laiku, ir iespējams baudīt visas galamērķa sniegtās priekšrocības, taču par daudz zemāku cenu un ar mazāk traucējošu tūristu klātbūti nekā, piemēram, jūlijā vai augustā, skaidro Ceļojumubode.lv.

Foto: Shutterstock

"Runājot par to, kurp šogad vērts doties un kādi ir potenciāli populārākie galamērķi, visupirms sadalīšu tos pēc sezonalitātes, tātad, ziemas un vasaras. No atpūtas virzieniem ziemā pieprasītākie ir Ēģiptes kūrorti Šarm eš Šeiha un Hurgada, bet tie, kas raugās pēc maigākas vasaras, dodas uz Tenerifi. Tomēr pirmo vietu ziemas sezonā ieņem slēpošanas kūrorti Austrijā – Meirhofena un Zeldene. Savukārt Itālijā pieprasītākās slēpošanas trases ir Kronplacas (Kronplatz) kūrortā Dolomītu Alpos. Jāteic, ka interesei par slēpošanas kūrortiem un to popularitātei iemesls ir ne tikai laika apstākļi Latvijā, bet arī tas, ka piedāvājam tiešos čarterreisus (ar transferiem) no Rīgas uz Insbruku,"stāsta Marina Ulanova, Tez Tour Latvia pārstāve.

Ceļotāji vēlas iespējami vairāk saules un jūras

Foto: Shutterstock

Šī iemesla dēļ pieaugot avioceļojumu izvēle. Ceļotāju mērķis ir iespējami mazāk laika pavadīt pārbraucienos, vairāk laika atlicinot paša ceļojuma galamērķa piedāvāto iespēju baudīšanai. Līdz ar to arī populārākie ceļojumu galamērķi šogad ir un būs Vidusjūras reģiona valstis un salas (Itālija, Spānija, Grieķija un Rodas sala, Malta, Krēta), kā arī Kanāriju salas un Madeira, uzskata Ceļojumubode.lv.

Vasaras ceļojumiem pieprasītāka valsts joprojām ir Turcija, jo tā piemērota ģimenes atpūtai, kā arī piedāvā plašu augsta līmeņa viesnīcu izvēli, pieprasīta būšot arī Bulgārija – labo cenu un augstā servisa līmeņa dēļ, kā arī Spānija, Krētas un Rodas salas Grieķijā, skaidro tūroperatora Novatour mārketinga menedžere Marija Zajaca. Līdzīgas tendences min arī citi Turismagids.lv aptaujātie tūroperatori un aģenti.

Foto: Shutterstock

"Attiecībā uz jaunumiem, var minēt Bodrumas kūrortu Turcijā, kas pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal parādījies vasaras ceļojumu piedāvājumu klāstā. Uz svētku brīvdienām (Lieldienas, Maija brīvdienas, Jāņi) joprojām ir aktuāli īsie ceļojumi uz Romu, Barselonu, Parīzi un Stambulu," pastāstīja tūrisma aģentūras Kolumbs Atpūtas nodaļas vadītāja Līga Balode-Mestere.

Komforts kļūst svarīgāks par cenu

"Ceļojuma cena virzās arvien zemāk atpūtnieku izvēles kritēriju skalā, piešķirot aizvien lielāku nozīmi kvalitātei," stāsta Ceļojumubode.lv valdes priekšsēdētājs Kaspars Gēgeris. "Ceļotāji ir gatavi maksāt nedaudz vairāk, bet ceļot komfortabli, piemēram, izvēloties tiešos avioreisus, iegūt jaunu pieredzi, dodoties ekskursijās, kā arī izmēģināt jaunus galamērķus."

Foto: Shutterstock

Pieprasītākie ceļojumu galamērķi 2015. gadā

  • Gruzija. Pieaugošās intereses iemesli par šo galamērķi ir skaistā, neskartā daba, tiešais lidojums no Rīgas, neliela eksotikas deva, samērā zemas cenas un kopējās ceļojuma izmaksas, līdz ar to ir iespēja ceļot ilgāk nekā nedēļu par to pašu cenu. Tāpat no kaimiņvalsts Lietuvas turp iespējams aizlidot par ļoti zemu cenu, ko izvēlas daudzi ceļotāji arī no Latvijas, paši plānojot savus braucienus.
  • Kanāriju salas. Lai arī šis galamērķis vienmēr ir bijis populārs, ceļotāji to iecienījuši un labprāt apmeklē vairākkārt, jo tas piedāvā plašas izklaides iespējas, iespēju baudīt vasaru jebkurā laikā un pieņemas cenas. 
  • Maltas arhipelāgs, kas sola lieliskus laikapstākļus jau agrā pavasarī, kā arī iespēju apceļot vairākas salas, piešķirot ceļojumam luksusa pieskaņu. 
  • Andalūzija. Dzīvespriecīgs, saulains un apskates objektiem bagāts ceļojuma galamērķis pašos Spānijas dienvidos. 
  • Eiropas valstu gavaspilsētas "garās nedēļas nogales" braucieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!