Foto: LETA
Kopš 2010.gada maija, kad tika ieviesta iespēja reģistrēt sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) ar samazinātu pamatkapitālu, līdz šī gada augusta sākumam dibināti 43 862 šādu uzņēmumu, portālu "Delfi" informē "Lursoft IT" Komunikāciju vadītāja Indra Jansone.

No šīm mazkapitāla SIA gan 1 015 patlaban jau ir likvidētas. Nepilnos 7% no tā sauktajām "viena lata SIA" vismaz viens no dalībniekiem ir no ārvalstīm, tostarp 801 mazkapitāla SIA dalībnieks ir no Krievijas, 574 - no Lietuvas, bet 242 - no Baltkrievijas.

Lai gan pamatkapitālu kopš reģistrācijas palielinājuši 19,9% no visām mazkapitāla SIA, "Lursoft" apkopotā informācija liecina, ka teju 39% no visām SIA ar samazinātu pamatkapitālu tā apjoms aizvien ir viens lats vai viens eiro. No no visām mazkapitāla SIA, kuras palielinājušas savu pamatkapitālu, 87,26% pēc palielināšanas kļuvušas par pilnvērtīgām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, jo to pamatkapitāls palielināts līdz 2 000 latiem(līdz 2013.gada 31.decembrim) vai 2 800 eiro (sākot ar šī gada 1.janvāri).

Pēc palielināšanas vislielākais pamatkapitāls patlaban ir pērn dibinātajai SIA "Meža salas Tourism Projects", kas nodarbojas ar ceļojumu biroju pakalpojumu sniegšanu. Šim uzņēmumam, kurš līdz pat šā gada martam bijis zināms kā SIA "Gold 67", pamatkapitāls pēc palielināšanas ir 8,618 miljoni eiro.

Otrajā vietā pēc pamatkapitāla apjoma ir SIA "Legis Holding" piederošais SIA "Juridiskais birojs "B & Š Partnerība"" ar 5,969 miljonu eiro pamatkapitālu, bet trešajā vietā ar 4,136 miljonu eiro pamatkapitālu ierindojies SIA "Disco Cosmetics", kas 2012.gada oktobrī savu darbību uzsācis ar nosaukumu SIA "Acies".

Liela daļa mazkapitāla SIA savu pamatdarbību saistījušas ar mazumtirdzniecības jomu. Tāpat arī SIA ar samazinātu pamatkapitālu bieži izvēlas sniegt juridiskos un grāmatvedības pakalpojumus un darbību būvniecības nozarē.

Ņemot vērā vispārējo tendenci lielākajai daļai uzņēmumu koncentrēties Rīgā un tās apkārtnē, likumsakarīgi, ka arī lielākā daļa mazkapitāla SIA reģistrētas tieši galvaspilsētā. "Lursoft" dati rāda, ka no visām patlaban reģistrētajām mazkapitāla SIA 46,33% juridiskā adrese norādīta galvaspilsētā. Tāpat liels mazkapitāla SIA skaits reģistrēts Jūrmalā un Liepājā, kur atrodas 2% no kopējā mazkapitāla SIA skaita valstī.

Uzņēmumu vidējais apgrozījums uzrāda stabilu izaugsmi. Ja vēl 2011.gadā vidēji viens mazkapitāla SIA apgrozījis 8 529 eiro tad pērn vidējais apgrozījums bijis jau 12 389 eiro, kas ir kāpums par 45,26%.

Apgrozījuma ziņā visveiksmīgākā pērn bijusi ar vairumtirdzniecību saistītā mazkapitāla SIA "ČS Ring", kas 2013.gadā apgrozījusi 21,022 miljonus eiro, savukārt otrajā vietā ar 11,254 miljoniem eiro pagājušajā gadā ierindojusies Sergejam Panteļejevam piederošā SIA "DSL". "Lursoft" pieejamā informācija rāda, ka mazkapitāla SIA reģistrēta 2011.gada nogalē un nodarbojas ar degvielas, rūdas, metāla un rūpniecisko ķimikāliju vielu vairumtirdzniecības starpnieku darbību. Apgrozījuma lieluma ziņā trešajā vietā pagājušajā gadā ierindojies atkritumu un lūžņu vairumtirgotājs SIA "SEBRS", kas 2013.gadā apgrozījis 9,787 miljonus eiro. Gada laikā uzņēmums savu apgrozījumu palielinājis teju 900 reižu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!