Foto: PantherMedia/Scanpix
Sākot ar nākamā gada 1.janvāri, visām Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģiju nāksies pirkt brīvajā tirgū. Proti, neatkarīgi no tā, vai patērētājs līdz noteiktajam termiņam būs izvēlējies sev vispiemērotāko tirgotāju vai arī nedarīs pilnīgi neko, 2015.gadā spēkā stāsies jauni līgumi, tarifi un pavisam atšķirīgi būs arī rēķini par elektrību.

Savu elektroenerģijas piegādātāju mājsaimniecības var izvēlēties līdz šī gada 15.decembrim, tomēr arī turpmāk ik mēnesi līdz 15. datumam vēl var izlemt par labu kādam no piedāvājumiem. Tiesa gan, jāņem vērā, ka, tagad noslēdzot līgumu ar kādu no piegādātājiem, līgums, visticamāk, paredzēts konkrētam laikam, tādēļ tā priekšlaicīga laušana var paredzēt līgumsodu.

Tie iedzīvotāji, kas līdz 15.decembrim tā vai cita iemesla dēļ nerīkosies nekā, turpinās saņemt elektroenerģiju no esošā piegādātāja, proti, "Latvenergo", kas brīvajā tirgū strādās ar zīmolu "Elektrum". Kopumā pašlaik savu piedāvājumu publiskojuši četri elektroenerģijas tirgotāji, bet vēl divi informējuši par plāniem piedalīties mājsaimniecību brīvajā tirgū
nākotnē.

Elektrības cena augs

Aplēses par gaidāmo elektrības cenu pieaugumu ir krasi atšķirīgas, jo atšķirība ir atkarīga no elektroenerģijas patēriņa. "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūts nācis klajā ar savu aprēķinu, ka pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas elektrības cenas mājsaimniecībām varētu augt no 16% līdz 43% atkarībā no elektroenerģijas patēriņa. Savukārt Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs oktobrī elektrības cenas pieaugumu mājsaimniecībām lēsa 15-30% apmērā.

Līdzšinējais "Latvenergo" piedāvātais "starta" tarifs nesedza reālās elektroenerģijas izmaksas, tādēļ uzņēmums to ik gadu dotēja ar 26 miljoniem eiro, šī gada sākumā uzsvēra tā brīža ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Tādējādi amatpersonas nav slēpušas, ka elektroenerģijas liberalizācija nozīmēs elektrības cenu kāpumu. Tomēr, jau drīzumā savienojot Baltijas un Skandināvijas tirgu, elektroenerģijas cenas varētu samazināties.

Arī turpmāk trūcīgie un maznodrošinātie patērēs enerģiju, maksājot "starta tarifu", proti, 11,64 centus par vienu kilovatstundu. Tiesa gan, atbalsts nepārsniegs 100 kilovatstundas vai 300 kilovatstundas daudzbērnu ģimenei. Lai saņemtu elektroenerģiju pēc šāda tarifa, personai vai ģimenei jāsaņem atbilstošs statuss novada pašvaldībā, kam savukārt jāinformē "Latvenergo". Nākamgad elektroenerģijas tirgus cenas un "starta tarifa" starpību trūcīgajiem un daudzbērnu ģimenēm segs valsts uzņēmums "Latvenergo", bet, sākot ar 2016.gadu, iecerēts pakalpojuma sniedzēju šīm sociālajām grupām pēc zemākās cenas izvēlēties iepirkumā.

Pieslēguma veidi un termiņi

Mainot elektroenerģijas piegādātāju, nav "jāievelk" jauni elektrības vadi, arī pats pakalpojums nekādi neatšķirsies - elektroenerģiju piegādā un elektrības vadus uztur valsts uzņēmums "Sadales tīkls". Savukārt elektroenerģijas tirgotāji - "Latvenergo", "Baltcom", "220 Enerģija", "Win Baltic" - piedāvā patērētājiem dažādi iepakotu pakalpojumu, kura cenā ietilpst maksājums "Sadales tīklam", pašas elektrības maksa, obligātā iepirkuma komponente, kas ir atbalsts elektroenerģijas ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo no atjaunojamiem resursiem un koģenerācijā, un pievienotās vērtības nodoklis.

Līdzīgi kā mobilo sakaru operatoru izvēles gadījumā, izdevīgākais elektroenerģijas tirgotājs un tarifu plāns ir atkarīgs no katra patērētāja vajadzībām, kā arī cenu svārstībām elektroenerģijas biržā.

Tirgotāji piedāvā izvēlēties gan tarifa plānus, kas paredz maksāt tikai par iztērēto, gan fiksētu summu katru mēnesi, neatkarīgi no tā, vai kādā mēnesī patērēts vairāk vai mazāk, gan cenu atkarībā no svārstībām elektroenerģijas biržā. Jāpievērš uzmanība tam, uz cik ilgu laiku tirgotājs piedāvā slēgt līgumu, jo šis termiņš ir pat līdz diviem gadiem. Ir iespējams, ka ilgtermiņā cenas aug un pašlaik nolīgtā cena arī pēc diviem gadiem ir izdevīga, tomēr eksperti norāda, ka, visticamāk, pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas tirgotāju skaits tikai palielināsies un jaunu starpsavienojumu rezultātā ilgtermiņā saruks elektroenerģijas cena biržā, tādējādi saasinot konkurenci, dažādojot piedāvājumu un samazinot cenas.

Tāpat jāņem vērā arī tas, kad lietotājs patērē visvairāk elektroenerģijas. Ja vismaz trešdaļa no kopējā patēriņa tiek izmantota naktīs un nedēļas nogalēs, tad jāapsver arī tā sauktā divu zonu skaitītāja izmantošana.

Lai palīdzētu katram izvēlēties savam patēriņam un savām vajadzībām vispiemērotāko pieslēguma veidu, Latvijas Brīvā elektroenerģijas tirgus asociācija vietnē www.energija24.lv izveidojusi kalkulatoru, kur patērētājs var aprēķināt sev piemērotāko piedāvājumu. Alternatīvs kalkulators pieejams arī vietnē www.elektroenergija.lv.

'Latvenergo' - visvairāk piedāvājumu


Foto: DELFI

Līdzšinējais monopolists "Latvenergo" mājsaimniecībām nosūtījis pēc elektrības patēriņa atbilstošus piedāvājumus, informē uzņēmums. Tiem klientiem, kuru mēneša elektroenerģijas patēriņš ir līdz 200 kilovatstundām (kWh), ir nosūtīti "Elektrum Universālā produkta" piedāvājumi, kas paredz turpmākos norēķinus ar izlīdzinātā maksājuma metodi. Tāpēc katrā piedāvājumā pievienota arī maksājuma kartīte ar ikmēnenša maksājuma summu. Ja klients piekrīt piedāvājumam, viņam šobrīd nekas nav jādara.

Piekrītot nosūtītajam piedāvājumam, februārī, norēķinoties par janvārī patērēto elektroenerģiju, maksājums ir jāveic tādā apmērā, kādā tas ir norādīts. Tādējādi līgums stāsies spēkā automātiski. Ja klients saņemtajā piedāvājumā vēlas veikt korekcijas, piemēram, mainīt izlīdzinātā maksājuma summu, tad to iespējams izdarīt uzņēmuma interneta mājas lapā, vai sazinoties ar tā klientu servisu.

Klientiem, kuri ikdienā ir interneta lietotāji un kuru ikmēneša patēriņš ir līdz 300 kWh/mēnesī, "Latvenergo" kā piemērotāko iesaka "Elektrum Ekonomisko", kurš ir pieejams tikai portālā "e-latvenergo.lv". Klientiem, kuru ikmēneša patēriņš pārsniedz 200 kWh mēnesī, piemērotākie ir "Elektrum Izdevīgais 200+" un "Izdevīgais 600+". Tie nodrošina zemāku cenu par vienu kWh, palielinoties elektroenerģijas patēriņam. Savukārt, ja klients aktīvi seko līdzi jaunumiem un spēj elastīgi piemēroties pārmaiņām, maksājot par elektrību tik, cik tā maksā elektroenerģijas biržā, tad pieejams ir "Elektrum Dinamiskais", jo cena būs atkarīga no situācijas elektroenerģijas biržā.

"Elektrum Ekonomiskā" cena ir 0,167 eiro par kilovatstundu, "Elektrum Universālā" - 0,169 eiro par kilovatstundu, "Elektrum Klasiskā" - 0,169 eiro par kilovatstundu, "Elektrum Dinamiskā" cena manīsies atkarībā no elektrības cenas biržā, bet "Elektrum Izdevīgajā 200+" vienas kilovatstundas cena ir 0,1635 eiro, kam jāpeiskaita viena eiro mēneša maksa, bet "Elektrum Izdevīgajā 600+" vienas kilovatstundas cena ir 0,16 eiro, kam jāpieskaita trīs eiro mēneša maksa.

Tiem patērētājiem, kuri nebūs apstiprinājuši neviena produkta izvēli un nebūs izvēlējušies arī kāda cita elektroenerģijas tirgotāja piedāvājumu, no 1.janvāra automātiski tiks piemērots "Elektrum Universālais" produkts.

Ilgtermiņa pakalpojuma plāniem sods par līguma laušanu būs no 16 līdz 40 eiro.

'Baltcom' piedāvā 'zaļo elektrību'


Foto: LETA

"Baltcom" piedāvā zemāku tarifu tiem klientiem, kas reģistrēsies uzņēmuma interneta mājas lapā. Uzņēmums norāda, ka, jo vairāk mājsaimniecība patērēs, jo zemāka būs vienas kWh cena. Līdzīgi kā "Latvenergo" gadījumā iespējams apvienot arī vairāku īpašumu elektroenerģijas patēriņu un saņemt izdevīgāku tarifu. Zemākā iespējamā cena par 1 kWh ir 0,1620 eiro.

Baltcom tarifs "Baltcom standarta" būs 0,1665 eiro par 1 kWh pie kopējā patēriņa līdz 199 kWh mēnesī. Ja patēriņš mēnesī būs no 200 līdz 599 kWh, tad cena par 1 kWh, sākot no pirmās iztērētās kWh, būs 0,1650 eiro. Pie patēriņa no 600 - 999 kWh mēnesī, cena par 1 kWh būs 0,1635 eiro. Ja elektroenerģijas patēriņš mēnesī būs virs 1000 kWh, tad 1 kWh cena, sākot no pirmās iztērētās kWh, būs 0,1620 eiro.

Klientu portālā nereģistrētiem patērētājiem tiks piemērots par 0,015 eiro augstāks tarifs par vienu kWh.

Tāpat "Baltcom" piedāvā "Eko enerģijas" vai tā sauktās "zaļās elektrības" tarifu, kas būs 0,1745 eiro par vienu kWh.

Tāpat gan jau esošajiem, gan jaunajiem klientiem "Baltcom" piedāvā pakalpojumu komplektus kopā ar televīziju un internetu.

"Baltcom" par līguma laušanu piemēros 10 eiro sodu.

'220 Enerģija' neiesaka slēgt ilgtermiņa līgumus


Foto: stock.xchng

"220 Enerģija" izstrādājusi divus piedāvājumus. "Universālajā pakalpojumā" elektroenerģijas pakalpojuma cena ir 0,17314 eiro, papildus maksājot divu eiro mēneša maksu.

Tāpat pieejams "Biržas cenas piedāvājuma", kurā cena par elektroenerģijas pakalpojumiem svārstās no 0,13779 eiro, ja klients izvēlas par elektrību norēķināties ar priekšapmaksu, līdz 0,13809 eiro, ja klients izvēlas par elektrību norēķināties ar pēcapmaksu.

"Biržas cena ir publiski pieejama, un tā atklāti parāda, cik patērētājam būs jāmaksā par patērēto elektroenerģiju, kamēr fiksēta elektroenerģijas cena ietver dažādas slēptas pārdevēja izmaksas un riskus," skaidro elektrības tirgotājs.

Tāpat "220 Enerģija" neiesaka patlaban slēgt ilgtermiņa līgumus ar fiksētu cenu, piemēram, uz diviem gadiem, jo jau tagad tiek prognozēts elektroenerģijas cenu kritums 2016.gadā.

"220 Enerģija" par līguma laušanu piemēros 20 eiro sodu.

'Win Baltic' - bez soda naudas par līguma laušanu


Foto: PantherMedia/Scanpix

Arī "Win Baltic" piedāvā divus tarifu plānus. Pirmais ir universālais ar minimālo garantēto enerģijas cenu 0,165 centi par kilovatstundu. Kompānija skaidro, ka šis tarifs ir paredzēts tiem patērētājiem, kuriem ērtāk maksāt par elektroenerģiju pēc plānotas cenas. Savukārt otrs plāns paredz tirgot elektrību pēc biržas cenas, kurā elektroenerģijas cena veidojas no elektroenerģijas biržas mēneša vidējās cenas, elektroenerģijas piegādes un sadales pakalpojumu, obligātā iepirkuma komponentes un pievienotās vērtības nodokļa.

Par līguma laušanu pirms termiņa "Win Baltic" nepiemēro soda naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!