Foto: DELFI

Iedzīvotāji par 2016. gada skaistāko pastmarku ir izvēlējušies vērtszīmi, kas tika veltīta Pasaules 11.čempionātam florbolā vīriešiem Latvijā. Šī pastmarka visu balsojuma laiku sīvi spēkojās ar veselām trim Latvijas putniem veltītām pastmarkām, noskaidrojies VAS "Latvijas Pasts" sadarbībā ar portālu "Delfi" rīkotajā balsojumā.

Par florbola pastmarku nodotas 662 balsis, bet par tuvākajiem sekotājiem, pastmarku Apodziņš - 589 balsis, pastmarku Aberatīvie putni - 436 balsis, bet pastmarku Dižraibais dzenis - 389 balsis. Savu 2016. gada pastmarku bija iespējams izvēlēties no kopumā 25 pagājušogad emitētajiem pastmarku izdevumiem. Kopumā par pastmarkām tika nodotas 4482 lasītāju balsis.

Pastmarka ir vērtszīme, ko visā pasaulē izmanto pasta sūtījumu apmaksai, taču vienlaikus pastmarka ir arī kolekcionēšanas priekšmets un valsts atpazīstamības simbols, tāpēc pasta uzņēmumi ar speciālu kritēriju palīdzību īpaši izvēlas, ko konkrētā gada laikā attēlot uz emitētajām pastmarkām. Kopumā 2016.gadā Latvijas Pasta izdoto pastmarku kopskaits sasniedza deviņus miljonus.

Starp 2016.gadā izdotajām pastmarkām liela daļa turpināja jau labi zināmas un tradicionālas pastmarku sērijas, piemēram, Ziedi, Latvijas putni, Latvijas arhitektūra, Latvijas bākas, Latvijas Republikai 100, Ziemassvētki u.c. Savukārt jaunums bija pirmā pastmarka šogad uzsāktajā sērijā XIX gadsimta vēsturiskie kuģi, kas tika veltīta lielākajam Latvijas teritorijā būvētajam buriniekam "Andreas Weide".

Latvijā pastmarku izdošanas plānu izstrādā Pastmarku emisijas komisija, pamatojoties uz iesniegtajiem priekšlikumiem par pastmarku tematiku, kas saistīta ar Latvijai būtiskiem notikumiem, vēsturi, dabu, arhitektūru, kultūru, zinātnes un sporta sasniegumiem un citiem notikumiem un svarīgām personībām. Tās sastāvā bez Latvijas Pasta pārstāvjiem darbojas Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs un Latvijas Filatēlistu savienības viceprezidents Egils Plūme.

2017.gadā Latvijas Pasts plāno izdot 23 jaunus pastmarku izdevumus, ko veidos 30 pastmarkas un divi pastmarku bloki.

"Latvijas Pasts" ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 4200 darbinieku. Tas nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!