Foto: Shutterstock
Saeimas deputāti iesnieguši priekšlikumus likumprojekta otrajam lasījumam, kas paredz no nākamā gada septembra aizliegt pārdot alkoholu lielajās plastmasas pudelēs jeb tā dēvētajās "divlitrenēs". Deputāti piedāvā vēl bargākus lielo alkohola tilpuma ierobežojumus.

Saskaņā ar pirmajā lasījumā atbalstītajiem grozījumiem paredzēts aizliegt pārdot alu, raudzētos dzērienus un pārējos alkoholiskos dzērienus, ko ražo, sajaucot kopā vairākus alkoholiskos dzērienus, iepakojumā, kas pārsniedz puslitru, ja absolūtā spirta daudzums šajos dzērienos pārsniedz 7,5 tilpumprocentus, un litru, ja absolūtā spirta daudzums dzērienos nepārsniedz 7,5 tilpumprocentus.

Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA) pirms otrā lasījuma atbildīgajai komisijai piedāvājis šo robežšķirtni noteikt vēl zemāku – 5,8 tilpumprocentus.

Likumprojektā izvēlētā robežšķirtne – 7,5 tilpumprocenti atbilst tam, kāda noteikta Lietuvas likumā par alkohola kontroli, iesniegtajā priekšlikumā skaidro Parādnieks. "Latvijā šobrīd nevienā normatīvajā aktā nav paredzēta likumprojektā noteiktā robežšķirtne," uzsvēris deputāts, norādot, ka Latvijā noteiktā robežšķirtne ir 5,8 tilpumprocenti, kurus sasniedzot, alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībā jāievēro papildu nosacījumi.

"Ja robežšķirtni noteiktu 7,5 tilpumprocentu apmērā, tad tas nesasniegtu mērķi, jo populārākais patēriņam nodotais alus ir zem 7,5 tilpumprocentiem, piemēram, saskaņā ar Valsts Ieņēmumu dienesta datiem, 2015. gadā – "Miezītis" – 7,1%, "Apinītis stiprais" – 7%, kas ir populārākie alus veidi, kas tiek tirgoti 2 litru PET pudelēs," savu priekšlikumu vēstulē komisijai paskaidrojis deputāts.

Arī Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) savā priekšlikumā piedāvājis izmantot robežšķirtni 5,8 tilpumprocentu apmērā. Vienlaikus viņš savos priekšlikumos rosinājis, ka iepriekš minētajiem ierobežojumiem jāstājas spēkā 2018. gada 1. septembrī.

Savukārt Veselības ministrija (VM), ņemot vērā pašreizējo situāciju attiecībā uz alkohola patēriņu Latvijā un tā radīto kaitējumu, lūgusi komisiju izvērtēt iespēju samazināt robežu līdz 5,5 tilpumprocentiem.

Samazinot tilpumprocentu robežu, tiks samazināts vienā reizē izdzertā absolūtā alkohola daudzums, kā arī samazināts cilvēku veselībai nodarītais kaitējumus, uzsver VM.

Kā liecina VM apkopotā statistika, kopš 2010. gada reģistrētā absolūtā alkohola patēriņš Latvijā ar katru gadu nedaudz palielinās.

Ziņots, ka Saeima 14. septembrī konceptuāli atbalstīja Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumus, kas paredz no nākamā gada septembra aizliegt pārdot alkoholu lielajās plastmasas pudelēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!