Foto: Publicitātes foto

AS "Conexus Baltic Grid" ceturtdien nosūtījis vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, vēršot uzmanību, ka Saeimas konceptuāli atbalstītais liegums pārdot stratēģiskus uzņēmumus bez valdības atļaujas, pārkāpj investoru tiesības uz paredzamu tiesisko vidi valstī.

Uzņēmuma Komunikācijas daļas vadītāja Dace Baltābola portālam "Delfi" pavēstīja, ka Nacionālās drošības likuma grozījumi un Komerclikuma grozījumi tiek steigā virzīti pieņemšanai.

"Sasteigti virzot apstiprināšanai abus minētos likumprojektus, šāds regulējums viennozīmīgi būs nelabvēlīgs signāls esošajiem un potenciālajiem ārvalstu investoriem," norāda uzņēmumā.

"Conexus Baltic Grid" arī vērš uzmanību, ka Saeimā iesniegtie likumprojekti ir izstrādāti steigā, jo tajos ir būtiskas nepilnības, un likumdošanas iniciatīva ir nevis objektīvi pamatota, bet vērsta pret konkrētiem komersantiem.

„Conexus Baltic Grid" ieskatā līdz ar šādām izmaiņām tiks pārkāpti vairāki starptautisko investīciju aizsardzības tiesību principi, kas noteikti Latvijai saistošajos starptautiskajos instrumentos. "Piemēram, Latvijas Republika kopš 2016. gada 1. jūlija ir pilntiesīga Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalsts, un tai ir pienākums ievērot un īstenot OECD rekomendācijas. OECD īpašu uzmanību pievērš starpvalstu investīciju aizsardzības jautājumiem, tostarp investoru iespējām piedalīties likumdošanas procesā," min uzņēmumā.

"Conexus Baltic Grid" uzsver, ka neapšauba nacionālās drošības jautājumu nozīmīgumu, taču vērš uzmanību uz OECD investīciju aizsardzības politikas jomā izdotajām rekomendācijām, piemēram, ja nacionālā valdība izvērtē ārvalstu investīcijas, šo izvērtējumu nevar balstīt tikai uz nacionālo drošību.

Ņemot vērā šajā vēstulē izteiktos apsvērumus, "Conexus Baltic Grid" aicina likumdevēju un valdību jautājumu risināt komerciāli samērīgā ceļā, kas balstīs uz citu valstu ilgstošas pieredzes ceļā gūtajām atziņām, lai nepieļautu kļūdu atkārtošanos. Šādi jautājumi valstij jārisina, radot stabilu, no reiderisma brīvu, investīciju vidi un veidojot ilgtspējīgu uzticības dialogu ar lielākajiem uzņēmumiem un to investoriem.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja divu likumu grozījumus, kas paredz noteikt tiesības valdībai uzlikt par pienākumu nacionālajai drošībai nozīmīgu komercsabiedrību īpašniekiem, kuriem ir būtiska līdzdalība sabiedrībā, pārdot savu uzņēmuma daļu.

Grozījumi arī paredz, ka vajadzēs saņemt valdības atļauju, lai iegūtu būtisku ietekmi nacionālajai drošībai nozīmīgā komercsabiedrībā.

Likumprojektiem noteikta steidzamība un kā priekšlikumu iesniegšanas termiņš noteikts 20. marts. Likumus galīgajā lasījumā plānots pieņemt 23. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!