Foto: stock.xchng
Šonedēļ darbu sāks seši kompetences centri, kuros ir apvienojušies radniecīgu nozaru uzņēmumi un zinātniskās institūcijas, lai turpmākajos gados varētu veikt vairāk nekā 120 rūpniecisko pētījumu, portālu "Delfi" informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Kopējais kompetences centru finansējums Eiropas Reģionālās attīstības fonda programmas ietvaros līdz 2015.gadam būs 37,27 miljoni latu.

Iecerēts šajos centros turpmākajā piecgadē radīt jaunus, konkurētspējīgus produktus un tehnoloģijas, izveidojot vairāk nekā 500 jaunu darba vietu.

Kompetences centru izveides priekšnoteikums bija vismaz vienas pētnieciskās institūcijas un trīs uzņēmumu apvienošanās, izveidojot tos sešās Latvijas tautsaimniecības nozīmīgās sfērās: farmācijā un ķīmiskajā rūpniecībā, informācijas un komunikāciju tehnoloģijās, meža nozarē, elektrisko un optisko iekārtu ražošanā, vides, bioenerģētikas un biotehnoloģiju nozarē, kā arī transporta mašīnbūves nozarē.

Kompetences centros līdzdarbosies gan tādi veiksmīgi Latvijas uzņēmumi kā "Grindeks", "MADARA Cosmetics", "SAF Tehnika", "Latvijas finieris", "Tilde" un citi, gan arī Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Ventspils augstskolas un atsevišķi privāti izveidoti zinātniskie institūti.

"[..] centri apvieno lielākos un nozīmīgākos uzņēmējus, Latvijas gudrākos prātus un demonstrē spēju strādāt kopā, lai taptu jauni pasaulē konkurētspējīgi produkti un tehnoloģijas, rastos jaunas darba vietas. Esmu pārliecināts, ka šie centri sniegs acīmredzamu ieguldījumu tautsaimniecībā un mūsu valsts labklājībā," pirmdien sacījis ekonomikas ministrs Artis Kampars (V).

LIAA direktors Andris Ozols norāda, ka "Latvijas ekonomikas izaugsmei nepieciešami konkurētspējīgi, inovatīvi produkti. Mums ir augsta līmeņa zinātnieki un speciālisti, kuri spēj šādus produktus radīt".

Ikviens no kompetences centriem var uzņemt jaunus dalībniekus. Turklāt citu valstu pieredze liecina, ka pēc atbalsta programmas beigām daudzi kompetences centri turpina izmantot pirmajos darbības gados radīto sinerģijas efektu un sadarboties arvien jaunu pētījumu veikšanā un komercializējamu produktu radīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!