Foto: LETA
Pirms mēneša par nodomu jau nākamgad slēgt visus Latvijā esošos veikalus "Cubus", "Dressman" un "Bik Bok" pavēstīja ar norvēģu koncernu "Varner Gruppen" saistītais "Varner Baltija".

Šis gan ne tuvu nav vienīgais gadījums, kad pazīstami zīmoli skaļāk vai klusāk pamet Latvijas tirgu. Portāls "Delfi" piedāvā atskatīties uz dažiem gadījumiem, kad pazīstami uzņēmumi nolēmuši pārtraukt biznesu Latvijā.

 

'Shell' DUS pārņem 'Statoil'


Foto: Reuters/Scanpix

2002. gada sākumā kļūst zināms, ka globāli atpazīstamajam naftas tirgus spēlētājam "Shell" piederošās "Shell Latvija"  17 degvielas uzpildes stacijas (DUS) kļūs par "Statoil" īpašumu. Tā laika prese vēsta, ka darījumu iniciējusi "Shell", kas iepriekš bija sūrojusies par degvielas kvalitātes standartu trūkumu un milzīgu kontrabandas degvielas īpatsvaru Latvijas tirgū.

Neilgi pirms tam, 2001. gada beigās "Shell" Latvija, kas savulaik bija viens no lielākajiem ārvalstu investoriem Latvijā, no 17,068 miljoniem latu līdz 15,776 miljoniem latu samazināja uzņēmuma pamatkapitālu, bet kompānijas vadītājs Edgars Zālītis laikrakstam "Dienas Bizness" neslēpa, ka ārvalstu investoru nav apmierinājusi pārlieku niecīgā kapitāla atdeve.

Darījuma rezultātā pieaug "Statoil" ietekme Baltijas tirgū. 

Cerības uz 'easy jet' atgriešanos nepiepildās


Foto: AFP/Scanpix

Sākoties ziemas sezonai, 2008. gadā lidojumus no starptautiskās lidostas "Rīga" pārtrauc piecas aviokompānijas, kuru vidū ir arī zemo cenu lidsabiedrība "easy jet". 2007. gadā aviokompānija pārvadāja 2,8 % no kopējā apkalpoto pasažieru skaita.

Toreizējais lidostas valdes priekšsēdētājs Krišjānis Peters gan ir noskaņots optimistiski un cer, ka jau drīzumā lidojumus no Rīgas atsāks gan "easy jet", gan britu aviācijas flagmanis "British Airways", kas lidojumus no Latvijas galvaspilsētas pārtrauca 2007. gada marta beigās.

Šīs cerības tā arī nav piepildījušās, bet "aizgājējiem" pievienojušās arī lidsabiedrības "Austrian Airlines" un "Czech Airlines".

'Estetique' iet no rokas rokā, līdz 'pazūd'


Foto: PantherMedia/Scanpix

1997. gadā darbu Latvijā sāka norvēģu koncernam "Narvessen AGA" piederošais kosmētikas un parfimērijas veikalu tīkls "Estetique". Pēc koncerna īpašnieku maiņas Norvēģijā veikali tiek pārdoti un 50 % no kapitāla daļām SIA "Estētika Latvija" 2003. gadā nonāk plaši pazīstamā uzņēmēja Vitālija Gavrilova dzīvesbiedres Lidijas Gavrilovas īpašumā. Uzņēmēja neslēpj, ka šo biznesu viņai uzdāvinājis vīrs.

Tomēr jau 2004. gadā veikalu tīklu pārņem uzņēmējai Ievai Plaudei piederošais "Baltic Cosmetic Holding", bet 2009. gadā kādreizējie "Estetique" veikali sāk pārtapt ar citu starptautiski atpazīstamu zīmolu - "Douglas" rotātos parfimērijas un kosmētikas "tempļos". Jāpiebilst, ka pērn 49% Plaudei-Rēlingerei piederošo "Douglas Baltic" kapitāla daļu izsolē iegādājās Lietuvas kompānija "Fragrances International", bet "Douglas Baltic" īpašnieki patlaban savā starpā tiesājas par kapitāla daļu atgūšanu. 

'Selver' veikali stāv tukši


Foto: LETA

Pašā ekonomiskās krīzes apogejā, 2009. gada oktobrī par Latvijā esošo sešu veikalu slēgšanu un 220 darbavietu likvidēšanu paziņo Igaunijas koncernā "Tallinna Kaubamaja" ietilpstošais lielveikalu operators "A-Selver", kam Latvijā piederēja lielveikali Daugavpilī, Ogrē, Aizkrauklē, Kuldīgā, Salaspilī un Rēzeknē.

Igauņi savu lielveikalu biznesu Latvijā sāka, tos būvējot uz zemes, kas tika atpirkta no vācu zemo veikalu tīkla "Lidl", kas savulaik plānoja izvērst biznesu visā Baltijā, bet vēlāk pārdomāja. Pārdodot zemi igauņiem, "Lidl" nopelnīja vairāk nekā 7 miljonus latu.

Vēl 2011. gada sākumā "Tallinna Kaubamaja" pārstāvji pieļāva iespēju atjaunot "Selver" darbību Latvijā, bet šā gada sākumā arī "Lidl" paziņoja, ka nav atmetis plānus iekarot Baltijas tirgu, izveidojot savu veikalu tīklu.

Nelegālie smēķi 'padzen' BAT


Foto: Valsts policija

2009. gada vasarā par Rīgā esošās ražotnes slēgšanu un 223 cilvēku atlaišanu paziņo SIA "British American Tabacco Latvia", kas iepriekš bija pazīstama ar nosaukumu "Scandinavian Tabacco".

Lēmumu slēgt ražošanu Latvijā uzņēmums skaidro ar straujo akcīzes nodokļa kāpumu un dižķibeles laikā uzplaukušo nelegālo cigarešu tirgu, kā rezultātā legālo cigarešu tirgus divu gadu laikā sarucis par 40%. Savas darbības ziedu laikos "British American Tabbacco", kas Latvijā ienāca, iegādājoties dāņiem piederošo "Scandinavian Tabacco", kas 1992. gadā tika izveidota kā Latvijas un Dānijas kopuzņēmums ar nosaukumu "House of Prince".

Aiziešanas pionieris – 'Kellog's'


Foto: PantherMedia/Scanpix

1990. gadu sākumā daudzi ar sajūsmu uztvēra faktu, ka ražošanu tepat Rīgas pievārtē esošajos Ādažos sācis ASV uzņēmums "Kellog's", kura nosaukums daudzviet pasaulē ir sinonīms brokastu pārslām un mušļiem.

Lai arī 1993. gadā atvērtā rūpnīca tika slēgta jau krietni sen, "Kellog's" atnākšana un aiziešana pēc pāris gadiem, vēl tagad tiek piesaukta, apšaubot Latvijas sekmes ārvalstu investīciju piesaistē. 2002. gadā bijušajās "Kellog's" telpās ievācās alusdarītava "Kimmels Rīga", kas savu darbību pārtrauca 2007. gadā. 

Banku tirgu pametušie – 'Societe Generale', 'GE Money', "UniCredit'


Foto: AFP/Scanpix

Francijas banka "Societe Generale" Latvijā ienāca uzreiz pēc deviņdesmito gadu vidū piedzīvotā "Bankas Baltija" kraha, taču 2000. gadu sākumā, apjaušot, ka Baltijas tirgus ir par mazu tās biznesa vērienam, tā nolēma pārtraukt biznesu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Kaut arī atsevišķi Latvijas politiķi mēdz skaļi sapņot par Rīgu kā starptautisku finanšu metropoli, arī citiem skaļu vārdu "nēsātājiem" te izrādījies par šauru. Šogad par Latvijas tirgus pamešanu paziņoja koncernam "General Electric" piederošā "GE Money Bank", kas savu darbību Latvijā sāka 2008. gada pavasarī. "GE Money Bank" izvietotos iedzīvotāju un uzņēmumu kontus, depozītus, krājkontus un kredītus jau teju divas nedēļas apkalpo "Citadele banka". Šā gada maijā par lēmumu pārtraukt bankas pakalpojumu sniegšanu Latvijā un atteikšanos no bankas licences paziņoja arī "UniCredit" banka, kas darbojas aptuveni 50 valstīs. Visus nebanku aktīvus kompānija nodos "UniCredit Leasing Latvija", kas turpinās piedāvāt līzinga pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!