Foto: Reuters/Scanpix

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir apstiprinājusi ieteikumus bankām politiski nozīmīgu personu, viņu ģimenes locekļu un cieši saistītu personu noskaidrošanai, portālam "Delfi" pavēstīja FKTK.

No marta sākuma spēkā stājušies likumi grozījumi, kas paplašina to personu loku, kas uzskatāmas par politiski nozīmīgām un būtu īpaši jāuzrauga. Proti, tagad jāpārbauda arī politiski nozīmīgas personas vecvecāku, mazbērnu, brāļu un māsu darījumi, tāpat ar politiski nozīmīgu personu cieši saistītu cilvēku darījumi.

Piedāvājam ieskatu FKTK ieteikumos.

Kas ir politiski nozīmīga persona

Foto: Saeimas administrācija

Likums nosaka, ka politiski nozīmīga persona ir persona, kura Latvijā, citā dalībvalstī vai trešajā valstī ieņem vai ir ieņēmusi nozīmīgu publisku amatu, tostarp valsts augstākā amatpersona, pašvaldības vadītājs, valdības vadītājs, ministrs (ministra vietnieks vai ministra vietnieka vietnieks), valsts sekretārs vai cita augsta līmeņa amatpersona valdībā vai pašvaldībā, parlamenta deputāts, politiskās partijas valdes loceklis, tiesnesis, augstākās revīzijas (audita) iestādes padomes vai valdes loceklis, centrālās bankas padomes vai valdes loceklis, vēstnieks, pilnvarotais lietvedis, kā arī bruņoto spēku augstākais virsnieks, valsts kapitālsabiedrības padomes vai valdes loceklis, starptautiskas organizācijas vadītājs un valdes loceklis vai persona, kas šajā organizācijā ieņem līdzvērtīgu amatu.

Vienlaikus FKTK atzīst, ka amatu uzskaitījums ir tikai raksturojošs un nav uzskatāms par pilnīgu, un aicina bankas iekšējās procedūrās definēt amatus, kas uzskatāmi par nozīmīgiem, ņemot vērā to klientu loku, kam finanšu iestāde piedāvā savus pakalpojumus.

Izvērtējot jautājumu par personas ieņemamā amata nozīmīgumu, jāvērtē tas, vai amats ļauj personai ietekmēt svarīgu lēmumu pieņemšanu.

Plašāka ģimene

Foto: Shutterstock

Ņemot vērā, ka politiķi un citas nozīmīgas personas publisko varu personīgā labuma gūšanai vairumā gadījumu izmanto slēpti, izmantojot ģimenes locekļus vai ar sevi citādi cieši saistītas vai pietuvinātas personas, tad bankām papildu uzmanība jāpievērš arī šādām personām.

Saskaņā ar likumu politiski nozīmīgas personas ģimenes locekļi ir gan viņu laulātie, bērni, gan vecāki, vecvecāki vai mazbērni un brāļi un māsas.

Vienlaikus bankām var būt nepieciešams paplašināt to personu loku, kas pēc būtības uzskatāmas par ģimenes locekļiem, piemēram, faktiskās kopdzīves partneri.

No dārzeņu tirgotāja līdz īpašumiem

Foto: F64

Turpmāk tiks pārbaudīti ar politiski nozīmīgu personu cieši saistītu cilvēku darījumi. Tas nozīmē, ka tiks pārbaudīti arī to cilvēku darījumi, kuriem ar politiķi ir "darījuma vai citas ciešas attiecības", vai to cilvēku darījumi, kuriem ir kopīgs uzņēmums ar politisko personu vai kuri ir īpašnieki "juridiskajam veidojumam, par ko ir zināms, ka tas faktiski izveidots politiski nozīmīgās personas labā".

Izvērtējot darījumus, bankām jāņem vērā to mērķis. Proti, ja, piemēram, kāds cilvēks tirgū regulāri pārdod politiski nozīmīgai personai dārzeņus, tad šis pārdevējs automātiski netiks uzskatīts par politiķim cieši saistītu personu.

Savukārt, ja persona veiks saimniecisko darbību kopīgi ar politiski nozīmīgu personu, uzpērkot un pārdodot nekustamos īpašumus, tad īpašumu pārdevējs tiks uzskatīts par personu, kas cieši saistīta ar politiski nozīmīgu personu, jo, ņemot vērā īpašuma vērtību, pastāv risks, ka tas tiek izmantots kā norēķinu veids, lai slēptu publiskās varas izmantošanu privātās interesēs.

Tāpat par personām, kas cieši saistītas ar politiski nozīmīgu personu, jāuzskata politiķu uzņēmējdarbības partneri, kā arī personas, ar kurām politiski nozīmīgai personai, piemēram, ir kopīga dalība uzņēmuma valdē vai padomē.

Mediji un datu bāzes

Foto: Reuters/Scanpix

Par ciešām attiecībām arī tiks uzskatīts tās, kas var kalpot par pamatu, lai politiķi "ar šīs personas palīdzību slēptu publiskās varas ļaunprātīgu izmantošanu privātā labuma gūšanai".

Atbilstoši ārvalstu ieteikumiem par tādām personām, kas cieši saistītas ar politiski nozīmīgu personu, tiek uzskatītas personas ārpus ģimenes loka (piemēram, draugi, draudzenes, mīļākās, mīļākie), ar politiski nozīmīgu personu vienā politiskajā partijā, sabiedriskajā organizācijā, arodbiedrībā esoši prominenti locekļi, piemēram, sabiedrībā plaši pazīstamas personības. Vienlaikus par "ciešām attiecībām" tiks uzskatīti arī gadījumi, kad politiķa faktiskās kopdzīves partneris nav laulātais, kā arī viņu bērniem.

Plānots, ka ar politiķiem cieši saistītu personu uzraudzība tiks pārtraukta, ja politiski nozīmīga persona nomirst, vai vismaz gadu vairs neieņem nozīmīgu publisku amatu.

To, vai klients ir politiski nozīmīga persona, viņa ģimenes loceklis vai cieši saistīti persona, bankas skaidros, gan iegūstot informāciju no klienta, gan dažādām datu bāzēm, masu medijiem, ienākumu deklarēšanas sistēmām utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!