Foto: AP/Scanpix/LETA
Pērn un šā gada pirmajā ceturksnī kopumā 24 uzņēmumi ir pieņēmuši pozitīvu lēmumu īstenot investīciju projektus vai paplašināt esošo uzņēmumu Latvijā. Projektiem pilnībā īstenojoties, investīciju kopējais apjoms sasniegs 127 miljonus eiro un tiks radītas vismaz 2081 jaunas darba vietas, portālu "Delfi" informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

Jaunie investīciju projekti tiks attīstīti – Rīgā, Liepājā, Stopiņos, Smiltenē, Olainē, Valmierā, bet pārstāvētās nozares ir tekstila izstrādājumu ražošana, IT, dzīvības zinātnes, e-komercija, filtru ražošana, vides attīrīšana, metālapstrāde u.c. Dati liecina, ka pamatā investīciju projekti nākuši no valstīm, kurās darbojas LIAA ārējās ekonomiskās pārstāvniecības - Zviedrija, Ķīna, Nīderlande, Lielbritānija, ASV, Somija, Dānija. Tiesa, pēdējos gados projektus Latvijā īsteno arī investori no Indijas, Islandes, Ukrainas, Kanādas, Ēģiptes u.c.

Portāls "Delfi" aplūko dažus no pēdējā gada veiksmīgākajiem investīciju projektiem Latvijā.

‘Cognizant’ piegādes centrs Rīgā

Foto: Shutterstock

Ar LIAA atbalstu 2018. gada 1.ceturksnī piesaistīto investīciju projektiem īstenojoties Latvijā tiks radītas 557 jaunas darba vietas un līdz šā gada maijam pozitīvu lēmumu ir pieņēmuši kopumā seši uzņēmumi.

Piemēram, ASV informāciju tehnoloģiju uzņēmums "Cognizant" 11. maijā jau atklājis savu attīstības un piegādes centru Rīgā, kas sākotnēji nodarbinās 300 darbiniekus. "Cognizant" birojs atrodas Mūkusalas ielā. Plānots, ka sākotnēji uzņēmums galvenokārt apkalpos "Tele2 SSC" IT funkciju, vēlāk veidojot efektīvu sadarbību arī ar vietējām kompānijām. "Cognizant" ir starptautiska ASV kompānija, kas nodrošina informācijas tehnoloģiju, konsultāciju un biznesa procesu ārpakalpojumus.

Kā atzīst uzņēmuma īpašnieki, "Cognizant" centra atvēršana Rīgā ir iespēja būt tuvāk klientiem Latvijā, lai nodrošinātu kvalitatīvu IT pakalpojumu. "Cognizant" vadītājs ir līdzšinējais "Tele2 SSC" vadītājs Latvijā Kims Leandersons. "Cognizant" pieder vairāk kā 100 attīstības un piegādes centri pasaulē, tai skaitā arī Lietuvā.

ASV tekstilražotājs ‘ASPECT’

Foto: Shutterstock

Latvijā darbību sācis arī ASV investora dibināts tekstilrūpniecības uzņēmums SIA "ASPECT", kas nodarbojas ar pilna cikla specializēta sporta apģērba ražošanu. Uzņēmums ir viens no nedaudziem tekstila uzņēmumiem Latvijā, kas apģērbu ražo, sākot no dizaina izstrādes līdz gatava apģērba šūšanai, tostarp izmantojot pārstrādātus industriālos un no pasaules okeāniem savāktus atkritumus, norāda LIAA.

Uzņēmuma klientu lokā ir tādi starptautiski atpazīstami zīmoli kā "Adidas", "Helly Hansen", "Porsche", kā arī sporta apģērbi ražoti ASV un Lielbritānijas olimpiskajām vienībām. Investors Latvijā ieguldījis aptuveni 2,5 miljoni eiro iekārtu iegādē un ražošanas telpu pielāgošanā Rīgā, kur šobrīd nodarbina 35 cilvēkus.

Gēnu pētnieki BGI

Foto: Shutterstock

Ar LIAA atbalstu 2017. gadā 18 uzņēmumi pieņēma pozitīvu lēmumu īstenot investīciju projektus Latvijā. Investīciju nodomiem pilnībā īstenojoties, tiks radītas vismaz 1524 jaunas darba vietas.

Viens no tiem ir pasaulē lielākā gēnu sekvencēšanas organizācija BGI jeb "Beijing Genomics Institute". Ķīnā bāzētā pētniecības institūcija, kas nodarbojas pamatā ar DNS un genomu pētniecību un sekvencēšanu, kā arī ražo iekārtas šiem nolūkiem ar mērķi ilgtermiņā padarīt genomu pētniecību un gēnu inženieriju pēc iespējas pieejamāku.

Pērnā gada nogalē Ķīnas, Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu līderu samita 16+1 laikā tika parakstīts trīspusējs sadarbības memorands starp BGI, Vuhanas Nacionālo bioindustriju bāzi un Latvijas Ekonomikas ministriju par sadarbību dzīvības zinātņu un tehnoloģiju parka izveidošanai Latvijā. BGI Latvijā sākotnēji veidos 15 darbavietas ar pakāpenisku izaugsmi līdz 100, bet investīciju apjoms būšot 15 miljoni eiro. Plānots, ka tehnoloģiju parks Latvijā darbosies kā inovāciju un sadarbības platforma dzīvības zinātņu jomas uzņēmumiem un pētniekiem, nodrošinot pieeju laboratorijām, mentoru pakalpojumiem un atbalstu komercializācijai.

BGI ir vislielākā gēnu sekvencēšanas organizācija pasaulē, nodarbinot vairāk nekā 5000 pētnieku vairākās pasaules valstīs. Viens no inovatīvākajiem Ķīnas uzņēmumiem tika dibināts 1999. gadā Šendženā, Ķīnā ar mērķi palīdzēt sabiedrībai, izmantojot gēnu sekvencēšanas sniegtās iespējas. BGI veic ar gēnu inženieriju saistītas pētniecības aktivitātes, rodot tām pielietojumu veselības aprūpē, lauksaimniecībā, vides aizsardzībā, u.c. jomās.

60 miljoni eiro no IKEA

Foto: Reuters/Scanpix

Stopiņu novadā uz lauka pie Juglas un Biķernieku ielas krustojuma straujiem soļiem tuvojas mēbeļu tirdzniecības milža IKEA veikala pabeigšana.

Mēbeļu un mājsaimniecības preču veikala IKEA kopējā platība būs 34 000 kvadrātmetri. Veikals tiks atvērts 2018. gada rudenī un nodrošinās aptuveni 300 jaunas darbavietas, sola uzņēmuma pārstāvji. Kopējais ieguldījums projektā būs apmēram 60 miljoni eiro.

Zemesgabals, uz kura atradīsies veikals, aizņem desmit hektārus. IKEA veikala būvniecību īsteno Islandes kompānija "Verus Praedium", kas Latvijā attīsta starptautisko mēbeļu un mājsaimniecības preču zīmolu "IKEA". Lai īstenotu būvniecību, noslēgts līgums ar "SEB banka" par 35,4 miljonus eiro lielu ilgtermiņa aizdevumu.

‘Webhelp’ un ‘DinAir AB’: 1 un 10 miljoni eiro

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

LIAA darbs ar uzņēmumu "GoExcellent" tika uzsākts 2015. gadā, bet 2016. gadā "Webhelp" nopirka "GoExcellent", tādēļ mainījās oriģinālais projekta nosaukums. "Webhelp" ir franču ārpakalpojumu uzņēmums ar vairāk nekā 90 centriem 27 valstīs. 2017. gadā norisinājās "Webhelp" atklāšana "Valdemāra Centra" telpās. Projekta rezultātā Latvijā izveidotas 200 darbavietas, bet investīciju apjoms sasniedzis vienu miljonu eiro.

Savukārt Zviedrijas filtru ražotājs "DinAir AB" ir viens no lielākiem uzņēmumiem Latvijā, kas Olainē ražo gaisa filtrus. Tas Latvijā strādā jau no 2001. gada, bet 2017. gadā pieņēmis lēmums par paplašināšanos, veidojot jaunu ražotni un ieguldot vairāk nekā 10 miljonu eiro lielas investīcijas. Rezultātā tikšot izveidotas arī 50 jaunas darbavietas.

'Leemans Speciaalwerken' pārcelsies uz Rīgu

Foto: Shutterstock

Nīderlandes vides attīrīšanas uzņēmums "Leemans Speciaalwerken" attīra un pārvalda Natura 2000 teritorijas, tāpat attīra teritorijas no kara laika nesprāgušās munīcijas, veic arheoloģiskus darbus, lidaparātu vraku meklēšanu, u.c. speciālos projektus. Pēdējo speciālo projektu ietvaros no jūras tika izcelti Otrā Pasaules kara gaisa spēku lidmašīnu vraki, par ko televīzijas kanāls BBC gatavoja reportāžas.

Uzņēmums šobrīd vēlas atvērt biroju Rīgā, nodarbinot 20-30 vietējos darbiniekus un pārvietojot daļu no iekārtām uz Latviju.

'Stenders China Trading Company'

Foto: LETA

Ķīnas investors "CICC Jiameng Investment Management Co. Ltd." pērn iegādājās pašmāju kosmētikas ražotāju "Stendetrs". Kā informē LIAA, iegādājās uzņēmumu un Ķīnas puse apliecinājusi vēlmi attiecībā uz ražošanas paplašināšanu Latvijā, vienlaicīgi informējot par to, ka tiek izvērtēt iespēja "Stenders" veikalu tīkla ietvaros popularizēt Latviju kā tūrisma galamērķi.

Iepriekš "Stendera" bijušais līdzīpašnieks Jānis Bērziņš "Delfi TV ar Jāni Domburu" norādīja, ka uzņēmums esot bijis ļoti tuvu maksātnespējai, tāpēc uzņēmuma pārdošana Ķīnas investoriem esot bijusi teju vienīgā izeja no sarežģītās situācijas.

Nākotnes prognozes

Foto: AFP/Scanpix

2017. gada beigās uzkrātās ārvalstu tiešās investīcijas (ĀTI) Latvijā bija 14,4 miljardi eiro, kas salīdzinājumā ar 2016. gada beigām pieauga par 7%. Uzkrātās ĀTI Latvijā valsts iekšzemes kopproduktā veidoja 53,5%.

Kā prognozē LIAA, tuvākās nākotnes tendences liecinot, ka perspektīvākie sektori Latvijā varētu būt transports/loģistika, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, dzīvības zinātnes, atjaunojamie enerogerursi, kā arī pakalpojumu centri.

Uzkrāto ĀTI TOP5 sektori ir finanšu, tirdzniecības, nekustamā īpašuma, apstrādes rūpniecības un lauksaimniecības sektori. Šajās jomās Latvijai vēsturiski ir izveidojušās priekšrocības un zināšanas, kā arī izdevīga ģeogrāfiskā atrašanās vieta un klimats ir bijis veicinošs faktors, rezumē LIAA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!