Foto: Shutterstock
Pagājušā gada nogalē veiktie grozījumi pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā un attiecīgas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos nosaka prasību no 1.aprīļa piemērot apgriezto jeb reverso PVN maksāšanas kārtību mobilo telefonu, planšetdatoru, klēpjdatoru piegādēm, taču par to aizvien ir daudz neskaidrību, atzina auditorkompānijas SIA "KPMG Baltic" vecākā projektu vadītāja Gunta Kauliņa.

Eksperte uzsvēra, ka reversās kārtības piemērošana vienlīdz svarīga ir gan preču piegādātājiem un tirgotājiem, gan arī pircējiem, jo nodokļa piemērošanā ir iesaistītas abas puses, ja vien tās ir reģistrētas PVN maksātājas. Līdz šim lielākās neskaidrības bija saistītas ar diviem jautājumiem - kādām precēm konkrēti reversā kārtība ir piemērojama; vai un kā reversā kārtība ir piemērojama mazumtirdzniecībā?

Atbildes uz atsevišķiem jautājumiem ir atrodamas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā publicētajā metodiskajā materiālā par PVN piemērošanu elektronikai, kur ir sniegta VID izpratne par jaunās PVN likuma normas praktisko piemērošanu.

Kauliņa skaidroja, ka, saskaņā ar PVN likumu īpašā kārtība ir piemērojama mobilo telefonu, planšetdatoru, klēpjdatoru piegādēm, kā arī integrālās shēmas ierīcēm, ieskaitot mikroprocesorus un centrālo procesoru blokus. VID savā metodiskajā materiālā ir ievietojis preču sarakstu ar kombinētās nomenklatūras kodiem, kur var rast zināmu izpratni par to, uz kurām precēm attiecināma īpašā kārtība.

Nodokļu konsultante stāstīja, ka pēc Finanšu ministrijas un VID atbildīgo amatpersonu skaidrojuma, PVN reversā kārtība ir piemērojama arī, pārdodot mobilos telefonus, klēpjdatorus vai planšetdatorus mazumtirdzniecības veikalos. Taču, izvērtējot īpašās prasības, kas šādās situācijās jāievēro, gan pārdevējs, gan pircējs uzņemas zināmus riskus, kas varētu likt pārvērtēt, vai minēto preču iegāde mazumtirdzniecības veikalos vispār būtu ieteicama.

"Tiek prasīts, lai pārdevējs nodrošinātu vairākus apstākļus. Pirmkārt, tiek identificēts pircējs - jāpārliecinās, ka tas pārstāv reģistrētu PVN maksātāju. Otrkārt, tiek izrakstīts PVN rēķins bez PVN, bet ar atsauci "nodokļa apgrieztā maksāšana". Treškārt, apmaksa tiek veikta tikai bezskaidras naudas norēķinu kartībā. Ceturtkārt, ja norēķins tiek veikts ar kredītiestādes izdotu maksājumu karti, jāpārliecinās par to, ka šī karte pieder reģistrētam PVN maksātājam," informēja Kauliņa.

Pēc ekspertes teikā, bīstamība šajā situācijā ir tāda, ka pārdevējam praktiski nav iespēju pārbaudīt, vai pircējs tiešām pārstāv kādu PVN maksātāju, vai arī tikai izmanto kādas juridiskās personas datus, lai iegādātos, piemēram, mobilo telefonu savām privātajām vajadzībām, nemaksājot PVN.

Savukārt, ja pārdevējs nevar nodrošināt minētos nosacījumus, viņam būtu jāpiemēro vispārējo nodokļa maksāšanas kārtību, kur pircējs samaksā par iegādāto preci gan tās cenu, gan PVN.

"Šādā situācijā riskē pircējs, jo VID nav apliecinājis ne mutiski, ne arī rakstiski metodiskajā materiālā, ka pircējs nezaudēs priekšnodokļa atskaitīšanas tiesības, ja būs iegādājies kādu no minētajām precēm, nepiemērojot reverso kārtību, tas ir, pretēji likuma nosacījumiem," teica "KPMG Baltic" pārstāve.

Līdz ar to, ja tomēr PVN maksātāji vēlētos iegādāties mobilos telefonus, klēpjdatorus vai planšetdatorus mazumtirdzniecības veikalos, būtu jānodrošina, ka iepriekš tiek izrakstīts avansa rēķins ar visiem nepieciešamajiem rekvizītiem, bet bez nodokļa. Rēķins tiktu apmaksāts ar bankas pārskaitījumu, un tikai tad prece tiktu nodota pircēja īpašumā. Tas gan būtiski apgrūtinātu un sarežģītu šo procesu, taču pasargātu no nepareizas nodokļa piemērošanas pārdevēju un nodrošinātu pircējam iespēju aprēķināt PVN, nezaudējot priekšnodokļa atskaitīšanas tiesības.

"Ieviešot šo normu steidzamības kārtībā, netika pietiekami izvērtētas tās piemērošanas nianses. Jācer, ka šie jautājumi ar laiku tomēr tiks atrisināti, un nodokļa piemērošanas īpašā kārtība neradīs problēmas ne šo preču pārdevējiem, ne pircējiem," pauda Kauliņa.

Kā ziņots, grozījumi noteikumos par PVN deklarācijām paredz, ka no šā gada 1.aprīļa elektroprecēm tiks piemērota PVN apgrieztā maksāšanas kārtība.

Jau ziņots, ka pērn septembrī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš aicināja ieviest PVN reverso kārtību datortehnikai, mobilo telefonu u.c. elektronikas tirdzniecībai. Šo ideju atbalstīja gan toreizējā premjerministre Laimdota Straujuma (V), gan toreizējais finanšu ministrs Jānis Reirs (V). Arī Latvijas Darba devēju konfederācija pauda atbalstu reversā PVN ieviešanai, jo tādējādi būtiski uzlabosies nodokļu nomaksa.

Datortehnikas vairumtirgotāja SIA "Also Latvia" valdes priekšsēdētājs Juris Ducens skaidroja, ka reversā PVN ieviešana elektrotehnikas tirdzniecībai nodrošinās pilnīgi caurskatāmu tirgus cenu sistēmu. Kā sacīja Ducens, FM ideja ir vērtējama pozitīvi, jo pēdējo gadu laikā ļoti būtiski pieaudzis PVN shēmu skaits tieši populārākajām informācijas tehnoloģiju precēm. "Mobilie tālruņi, portatīvie datori un citas populāras un ātri realizējamas preces tiek plaši izmantotas PVN izkrāpšanas shēmās," piebilda Ducens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!