Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēdējās nedēļas laikā degvielas cenas benzīnam un dīzeļdegvielai mazumtirdzniecībā ir pieaugušas par diviem centiem jeb par 2%, norādīja uzņēmumā "Statoil Fuel&Retail Latvia".

Kā skaidro uzņēmuma degvielas kategorijas vadītājs Armands Žubulis, cenu pieaugums noticis, sekojot naftas produktu cenu izmaiņām, proti, kopš janvāra vidus degvielas produktu cenas pasaules biržās ir pieaugušas par 23% benzīnam un par 17% dīzeļdegvielai.

Patlaban vidējā 95.benzīna un dīzeļdegvielas cena "Statoil" tīklā ir 1,064 eiro litrā. Zemākās cenas ir degvielas uzpildes stacijās "Mīlgrāvī" un "Kurbada", kur 95.benzīns un dīzeļdegviela maksā 1,009 eiro litrā.

LETA degvielas cenu apskats liecina, ka arī "Neste" stacijās degvielas cenas 95.markas benzīnam un dīzeļdegvielai ir paaugstinātas no 1,027 eiro litrā līdz 1,047 eiro litrā, savukārt "Lukoil" benzīnam no 1,035 līdz 1,055 eiro litrā un dīzeļdegvielai no 1,038 eiro litrā līdz 1,058 eiro litrā.

Kā ziņots, janvāra otrajā pusē degvielas tirgotāji benzīna un dīzeļdegvielas cenu DUS samazināja zem viena eiro. Tāda cena gan bija noteikta tikai atsevišķās DUS.

Naftas cenas pasaules tirgū otrdien piedzīvoja kāpumu jau trešo tirdzniecības sesiju pēc kārtas saistībā ar cerībām par globālā pieprasījuma kāpumu un naftas ieguves apjoma samazināšanos, kas varētu mazināt enerģijas piegāžu pārpilnību pasaulē.

ASV vieglās jēlnaftas "West Texas Intermediate" (WTI) cena marta piegādēm otrdien tirdzniecības sesijas noslēgumā palielinājās par 3,48 dolāriem - līdz 53,05 dolāriem (46,63 eiro) par barelu, kas ir augstākais līmenis kopš 31.decembra.

Savukārt Londonas "Brent" jēlnaftas cena pieaugusi par 3,16 dolāriem - līdz 57,91 dolāram (50,9 eiro) par barelu, reģistrējot augstāko līmenis kopš 30.decembra.

WTI cena kopš piektdien atsāktā kāpuma jau kopumā palielinājusies par 8,53 dolāriem jeb gandrīz 20%, ņemot vērā pazīmes, ka naftas nozare sākusi ierobežot ieguves aktivitātes.

Tiesa gan, vakar naftas cenas pasaules tirgū piedzīvojušas pirmo kritumu pēdējo četru tirdzniecības sesiju laikā saistībā ar ziņām par jēlnaftas krājumu apjoma pieaugumu ASV. Londonas "Brent" jēlnaftas cena sarukusi par 3,75 dolāriem - līdz 54,16 dolāriem (47,32 eiro) par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!