Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Parlamentā (EP) ar deputātu vairākuma atbalstu pieņemts Eiropas Savienības-Kanādas visaptverošais ekonomikas un tirdzniecības nolīgums (CETA). Klātienē balsojumu sagaidīja arī Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministrs Fransuā-Filipe Šampaņs.

Līguma parakstīšanu atbalstīja 408 EP deputāti, bet 250 balsoja pret.

Līgumu vēl jāratificē visām ES dalībvalstīm, ko paredzēts paveikt dažu mēnešu laikā, lai jau aprīlī CETA stātos spēkā. Artis Pabriks norāda, ka Latvija, ratificējot līgumu 23. februārī, varētu kļūt par pirmo ES valsti, kas to izdara.

CETA tiek uzskatīts par vienu no modernākajiem starptautiskajiem tirdzniecības līgumiem, kas pavērs visdažādākās iespējas Eiropas un Kanādas uzņēmējiem, atvieglojot savstarpējo tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu.

Patlaban Kanāda ir 12. lielākais Eiropas Savienības tirdzniecības partneris. Tā ir arī ievērojams investors – šobrīd investīciju apjoms ES no Kanādas sasniedz aptuveni 120 miljardus eiro.

Kā galvenie jaunā līguma ieguvumi tiek uzsvērta Eiropas Savienības valstu uzņēmumu brīva piekļuve Kanādas tirgum, un, kas ir īpaši būtiski, eiropieši tagad varēs startēt valsts publiskajos pasūtījumos, kam Kanāda paredz novēlēt lielus līdzekļus. Maziem un vidējiem uzņēmumiem CETA ļaus vieglāk paplašināt eksporta tirgu, savukārt lielie uzņēmumi Eiropā un Kanādā varēs vienkāršāk apvienot spēkus lielu projektu kopīgai veikšanai, kas līdz šim nebija iespējams. Attiecībā uz servisu sektoru, atvērtais tirgus ne tikai atvieglos pakalpojumu sniegšanu, bet arī vienkāršos darbaspēka kustību, ļaujot pakalpojumu sniedzējiem pašiem noteiktu laiku atrasties Kanādā, lai šos pakalpojumus sniegtu.

Plkst. 15 pēc Latvijas laika portālā "Delfi" būs iespējams sekot līdzi preses konferencei (ar tulkojumu latviešu valodā) par CETA pieņemšanu. Tajā piedalīsies EP ziņotājs Artis Pabriks, ziņotājs Bernds Lange, Eirokomisāre Sesīlija Malmsroma, kā arī Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministrs Fransuā-Filipe Šampaņs.

"Delfi" jau vēstīja, ka trešdien pie EP ēkas Strasbūrā vairāki simti cilvēku ar plakātiem, kā arī lielu piepūšamu Trojas zirga figūru protestē pret CETA pieņemšanu. Kā uzrunā EP deputātiem pirms balsojuma norādīja Pabriks, pret CETA iestājas Eiropas galēji labējie un galēji kreisie spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!