Foto: DELFI

Pirms gaidāmā balsojuma Eiropas Parlamentā (EP) par Eiropas Savienības-Kanādas visaptverošo ekonomikas un tirdzniecības nolīgumu (CETA) notiekošās debates Strasbūrā pavadīja mierīgi protesti, novēroja "Delfi".

Trešdienas rītā pie EP ēkas Strasbūrā vairāki simti cilvēku ar plakātiem, kā arī lielu piepūšamu Trojas zirga figūru protestēja pret CETA pieņemšanu, novēroja "Delfi". Lozungos izteiktas bažas par tā dēvēto naftas smilšu ieguves negatīvo ietekmi uz vidi, gaļu, kuras radīšanā tiek izmantoti hormoni, demokrātijas pazaudēšanu, kā arī korporāciju diktātu pār valstīm.

Paredzams, ka EP pieņems CETA, iepriekš portālam "Delfi" norādīja Pabriks. Viņš skaidroja, ka katrā parlamenta frakcijā ir vairāki deputāti, kas iestājas pret līgumu, taču izteikts vairākums eiroparlamentāriešu izteikuši atbalstu CETA.

Apstiprināšanas gadījumā CETA kļūs par Eiropas slēgto starptautisko līgumu "zelta standartu", paredz Pabriks. Tas ir moderns, visaptverošs līgums, kas, pretēji oponentu apgalvojumiem, vērsts uz to, lai īpaši palīdzētu Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmējiem, liecina oficiālā informācija.

Lai gan Kanādā dzīvo vien 35 miljoni iedzīvotāju iepretim ES mītošajiem vairāk nekā 500 miljoniem, tā ir septītā lielākā ekonomika pasaulē pēc IKP nominālvērtības (ES ir otrā), apsteidzot tādas valstis kā Austrālija, Meksika un Krievija. Tā ir 12. lielākais ES tirdzniecības partneris, savstarpēji pārdoto preču un pakalpojumu apjomam jau tagad sasniedzot aptuveni 60 miljardus eiro gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!