Foto: LETA

Lai izvērtētu, vai un uz kādiem nosacījumiem valstij jāiesaistās jaunā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora pārvaldībā, Ekonomikas ministrija (EM) izraudzījusies konsultantu - SIA "Deloitte Latvia", portālam "Delfi" pavēstīja EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Konsultanta uzdevums būs izvērtēt iespējamos scenārijus par valsts līdzdalību jaunizveidotajā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatorā – AS "Conexus Baltic Grid" un sniegt ieteikumus valdībai par valstij izdevīgāko risinājumu.

"Deloitte Latvia" izvērtēs trīs iespējamos vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora akciju iegādes scenārijus – valstij akcijas neiegādāties, iegūt mazākuma akcionāra statusu vai iegūt kontrolpaketi. Minēto uzdevumu konsultants apņēmies veikt līdz šā gada novembrim.

"Līdz ar to jau novembrī EM plāno sniegt valdībai detalizētu akciju iegādes variantu izvērtējumu un priekšlikumus valsts potenciālajai rīcībai saistībā ar nodalītā pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora akciju iegādi no energokompānijas "Latvijas Gāze"," uzsvēra ministrijā.

Jau vēstīts, ka, īstenojot dabasgāzes tirgus atvēršanu Latvijā, AS "Latvijas gāze" līdz 2017. gada aprīlim jāizveido juridiski neatkarīgs dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators. Savukārt nākamo deviņu mēnešu laikā – līdz 2017. gada beigām – šis uzņēmums jāpārdod citiem īpašniekiem, kuri nav saistīti ar "Latvijas gāzes" esošajiem akcionāriem.

Saistībā ar dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora īpašumtiesību maiņu Enerģētikas likumā ir paredzētas valsts pirmpirkuma tiesības uz vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora akcijām.

Saeima šā gada februārī galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus Enerģētikas likumā, nosakot, ka 2017. gada 3. aprīlī dabasgāzes tirgus Latvijā tiks pilnībā atvērts visiem lietotājiem.

Tāpat likums paredz, ka līdz 2017. gada 3. aprīlim vertikāli integrētam uzņēmumam AS "Latvijas Gāze" ir pienākums izveidot divus juridiski neatkarīgus uzņēmumus – viens pildīs pārvades sistēmas operatora un uzglabāšanas sistēmas operatora pienākumus, otrs īstenos dabasgāzes sadales sistēmas operatora un tirgotāja funkcijas.

Mājsaimniecībām paredzēta pakāpeniska tirgus atvēršana - tās arī pēc 2017. gada 3. aprīļa varēs izvēlēties, vai saņemt dabasgāzi par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteikto tarifu, vai par tirgus cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!