Foto: LETA

Ekonomikas policija piemērojusi aizdomās turamā statusu deviņām ar vēja parku attīstītāju SIA "Winergy" saistītām personām lietā, kurā izmeklē iespējamu ļaunprātīgu līdzekļu iegūšanu no "Norvik" bankas, vēsta LTV.

Policijā aizdomās turamo vārdus neatklāj, taču LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka viņu vidū varētu būt Andruss Petersons, Tīna Petersone, Alari Piperals, Ilze Bērziņa, Henri Treude un Jānis Vanks.

"Winergy" pārmetumus noliedz un norāda, ka tieši "Norvik" banka uzņēmumam radījusi zaudējumus, vienā brīdī prasot pilnībā atdot aizdevumu.

"Pieņemto [policijas] lēmumu neatzīstam. (..) Lai cik tas dīvaini neizklausītos, policija nevar paskaidrot, kas tad īsti ir noticis, kas ir aizdomu priekšmets. (..) Fakts, ka šajā kriminālprocesā nebija nekādas būtiskas virzības pusotra gada garumā, taču pēkšņi uzreiz pēc starptautiskās prasības iesniegšanas tika lielā steigā veiktas gan kratīšanas, gan piemēroti statusi, diezgan acīmredzami norāda uz valsts varas resursu nelietderīgu izmantošanu. Tiesībsargājošās iestādes, lobējot AS "Norvik banka" intereses, lai formāli attaisnotu savu pusotra gada garumā ilgstošo "Winergy" darbības faktisko paralizēšanu, tostarp piemērojot tiesību ierobežojumus pretēji Kriminālprocesa likuma normām un tā mērķim, izvēlējusies soļus, kas vēl ievērojamāk pasliktina valsts pozīcijas starptautiskajā tiesvedībā, kuru "Winergy" īpašnieks sācis pret Latvijas valsti," norādījuši uzņēmuma pārstāvji.

Kā ziņots, "Winergy" īpašnieks Indreks Kuivaliks sācis starptautiskās šķīrējtiesas procesu pret Latvijas valsti, prasot ne mazāk kā 51 miljona eiro kompensāciju. Kuivaliks novembrī iesniedza prasību pret Latvijas valsti izskatīšanai īpaši sasauktai (ad hoc) šķīrējtiesai, kas nodibināta saskaņā ar ANO Starptautiskās tirdzniecības noteikumu komitejas (UNCITRAL) šķīrējtiesas noteikumiem. Prasība arī nosūtīta Hāgas Patstāvīgās šķīrējtiesas ģenerālsekretāram.

Kuivaliks prasa Latvijas valstij kompensāciju, jo uzskata, ka valsts pārkāpj Latvijas un Igaunijas valdību noslēgto līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību. Uzņēmumā informēja, ka zaudējumu kompensācijas summa ir ne mazāka kā 51 463 145 eiro.

Kuivaliks savā iesniegumā starptautiskajai šķīrējtiesai norāda uz Latvijas iestāžu nepārprotamu un situācijai neatbilstošu rīcību, lobējot vienas puses, proti, "Norvik bankas", intereses civiltiesiskā strīdā starp diviem komersantiem.

"Norvik banka" iepriekš pauda nostāju, ka "Winergy" ir ļaunprātīga kredīta nemaksātāja un ka attiecības starp "Norvik banku" un "Winergy" ir klasisks ļaunprātīgas maksātnespējas gadījums ar visām tā pazīmēm un iesaistītajiem personāžiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!