Privatizācijas aģentūras (PA) padome šodien nolēma ieteikt PA valdei pārskatīt lēmumu par PVAS "Latvijas kuģniecība" (LK) pilnvarnieku atbrīvošanu no amatiem, rekomendējot LK valsts pilnvarniekus no amatiem atsaukt ne vēlāk kā līdz 1.decembrim. Kā ziņots, PA valde šodien nolēma no amatiem atbrīvot visus LK pilnvarniekus, informēja PA ģenerāldirektors Jānis Naglis.
PA valde nolēma izbeigt pilnvarojuma attiecības ar LK valsts pilnvarniekiem Druvi Skulti un Ivaru Kalvišķi, sākot no brīža, kad pilnībā būs pabeigts LK jauno tankkuģu darījums un parakstīts kuģu pieņemšanas - nodošanas akts.

Savukārt LK valsts pilnvarnieku Māri Kaijaku PA valde aicināja turpināt pildīt LK valsts pilnvarnieka pienākumus līdz darījuma beigām, ņemot vērā viņa iesniegumu par atkāpšanos no amata. PA valde uzdeva LK valsts pilnvarniekiem informēt PA par laiku, kad tankkuģu iegādes darījums būs pabeigts.

PA padome, šodien uzklausot informāciju par PA valdes pieņemto lēmumu, tomēr uzskata, ka būtu nepieciešams noteikt konkrētu laiku, kad izbeigt pilnvarojuma līgumus ar LK valsts pilnvarniekiem.

PA padomes priekšsēdētājs, ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis šodien sēdē atzina, ka saņemtie dažādu ekspertu atzinumi par LK tankkuģu iegādes darījumu norādot, ka LK valsts pilnvarnieki ir pārkāpuši ar viņiem slēgtos pilnvarojuma līgumus, neinformējot pilnvaru devēju - PA par pieņemtajiem lēmumiem saistībā ar minēto darījumu. Kalvītis uzskata, ka pilnvarnieku jautājums sabiedrībā ir jūtīgs, ņemot vērā augsto atalgojuma līmeni, kas trīs līdz četras reizes pārsniedzot pat ministra atalgojumu.

Kalvītis uzsvēra, ka pilnvarojuma līgumi nav tik sarežģīti, lai tos nepildītu. Viņš uzskata, - ja LK valsts pilnvarnieki nav ievērojuši ar tiem slēgtos pilnvarojuma līgumus, tad ar viņiem pilnvarojuma attiecības ir jāizbeidz, lai neradītu precedentu, uz kuru varētu atsaukties citu valsts uzņēmējsabiedrību pilnvarnieki. "Disciplīna pilnvarnieku rindās ir jāuzlabo," norādīja ministrs.

Savukārt PA padomes loceklis Ojārs Kehris uzskata, ka valsts pilnvarnieku galvenais uzdevums ir saglabāt un vairot valsts mantu, jo "ne jau par ziņošanu maksā". Pēc Kehra domām, tagadējie LK valsts pilnvarnieki no amatiem būtu jāatbrīvo tikai pēc tam, kad pilnībā tiks pabeigts LK tankkuģu iegādes darījums.

Arī PA valdes priekšsēdētāja vietnieks Viktors Šadinovs piekrīt šim viedoklim, jo PA esot bijusi tikšanās ar Ģenerālprokuratūras pārstāvjiem, kas brīdinājuši, ka, ja LK darījums izjuks, tad tiks izvērtēta visu institūciju darbība to kompetences ietvaros, lai uzzinātu, kāpēc darījums nav noticis.

PA padomes loceklis Normunds Lakučs padomes locekļus šodien informēja par LK valsts pilnvarnieka Kaijaka vēstuli PA ģenerāldirektoram, kurā norādīts, ka pēc šā gada 2.jūlijā notikušās LK akcionāru pilnsapulces, kurā LK valdei dota atļauja iegādāties trīs tankkuģus, LK valsts pilnvarnieks Skulte, kas bijis sapulces vadītājs, uzņēmies par pieņemto lēmumu informēt pilnvarotāju [Privatizācijas aģentūru].

Kā ziņots, viens no LK valsts pilnvarniekiem Kaijaks jau ir iesniedzis lūgumu atcelt viņu no LK valsts pilnvarnieka amata. Savukārt pārējie divi uzņēmuma valsts pilnvarnieki Skulte un Kalvišķis nav izteikuši vēlmi pamest LK valsts pilnvarnieka amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!