Foto: RIA Novosti/Scanpix
Latvijas premjerministra Valda Dombrovska (V) realizētā ekonomikas krīzes pārvarēšanas stratēģija valstij atmaksājās ne tikai ekonomikas ziņā, bet arī politiskā – valdības vadītājs joprojām ir savā krēslā, norāda Pītersona Starptautiskā ekonomikas institūta vecākais līdzstrādnieks Anderss Oslunds.

Pēc Oslunda domām Latvijas krīzes pārvarēšanas stratēģija parāda, ka ekonomikā ieviešot taupības stratēģiju politikas pārvadītājiem ir lielākas izredzes saglabāt valdību varas pozīcijā. Dienvidu valstīs, kuras izvēlās izaugsmes un tēriņu ceļu, meklējot izeju no krīzes, sabiedrības spiediens krietni apgrūtinot izredzes valstīm saglabāt savas valdības negāztas.

Kā piemēru šādam taupības politikas pozitīvajam efektam, kas nodrošina lielāku politisko valsts stabilitāti, Oslunds min Latviju, Igauniju, Somiju, Poliju un Vāciju. Dienvidu valstīs savukārt bezatbildīgā tēriņu politika iedzīvotājos radot lielāku sašutumu, kas realizējas politiskās sekās, proti – demisijās un valdībās, kuras spiestas atkāpties.

„Dombrovskis ir premjers, kurš bijušo Padomju Savienības valstu vidū visilgāk ir spējis noturēties valdības vadītāja krēslā. Parasti politiskā ilgtspējība atkarīga no veiksmes un personīgajām prasmēm, taču Dombrovskis daudz ko ir darījis pareizi arī pēc vairāku politikas teorētiķu pasniegtajām mācībām,” komentējis ekonomikas eksperts.

„Viņš rīkojās ātri, pirms sāka ieviest kādas politikas, viņš vienojās ar sociālajiem partneriem, viņš izskaidroja, ka nav citas labākas alternatīvas, viņš mobilizēja efektīvāko ārvalstu palīdzību, kā arī cieta līdz ar valsts iedzīvotājiem, uzņemoties taupības radītās sekas arī uz sevi un saviem ministriem,” uzskaita Oslunds.

Oslunds arī kritizē Pola Krugmena veltītos pārmetumus Latvijas īstenotajai taupības politikai, uzsverot, ka Nobela ekonomikas prēmijas ieguvējs Latvijas gadījumu skata tikai ar ekonomikas izaugsmes procentu starpības indikatoriem, lai gan vērtēšanas kritēriji esot vairāki, piemēram, jāņem vērā arī likviditātes krīzi tirgū.

Zviedrijas ekonomists Oslunds pārstāv Pītera Džordža Pītersona Starptautiskās ekonomikas institūtu, kas ir privāts bezpeļņas zinātnisks institūts ar specializāciju starptautiskajā ekonomikā.

Kopā ar Dombrovski viņš sarakstījis grāmatu, kurā analizēti apstākļi un lēmumi, kas izraisīja maksātspējas krīzi Latvijā 2008.gada nogalē, un krīzes pārvarēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!