Foto: LETA

Starptautiskās reitingu aģentūras līdz šim pietiekami precīzi atspoguļojušas Latvijas ekonomisko situāciju un par to liecina šo institūciju spēja jau 2007.gadā norādīt uz Latvijas ekonomikā "briestošajām problēmām", trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers atzina, ka starptautiskās reitingu aģentūras pirms ekonomiskās krīzes pieļāva kļūdas, piemēram, nepareizi novērtējot vairākus ASV finanšu derivatīvus.

Tomēr šīs organizācijas pietiekami precīzi spēj novērtēt valstu situācijas. Piemēram, vēl "trekno gadu" laikā 2007.gadā Latvijai tika pazemināts reitings, prognozējot turpmākās problēmas.

Dombrovskis norādīja, ka viņš šogad sagaida vēl vienu Latvijas reitingu paaugstinājumu.

Kā ziņots, starptautiskā reitingu aģentūra "Standard&Poor's" maija sākumā par vienu pakāpi paaugstinājusi Latvijas novērtējumu ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā no BB+/B uz BBB-/A-3 ar stabilu šī reitinga prognozi nākotnē.

Ar šo lēmumu "Standard&Poor's" atgrieza Latvijas kredītreitingu investīciju līmenī, un tas ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās attīstības potenciāla novērtējums kopumā. Pašlaik investīciju kategorijas kredītreitingu Latvijai jau ir piešķīrušas starptautiskās reitingu aģentūras "Fitch Ratings" un "Moody's".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!