Foto: DELFI
Drošības nozares kompāniju asociācija (DNKA) paudusi neizpratni par Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra publisko iepirkumu, lai iegādātos fiziskās apsardzes pakalpojumus dažādiem Aizsardzības ministrijas resora īpašumiem, portālam "Delfi" pastāstīja DNKA pārstāvji.

Asociācija publiskā paziņojumā aicina atbildīgās amatpersonas novērst riskus, ka tiek iegādāti "neatbilstoši un nekvalitatīvi pakalpojumi".

"Visvairāk esam pārsteigti par atbildīgās institūcijas noraidošo attieksmi pret konstruktīviem ieteikumiem iepirkuma dokumentācijas uzlabošanā. Lai arī konkursa termiņš jau ir noslēdzies, pie esošā nolikuma prasībām var veidoties situācija, kurā dažādus aizsardzības infrastruktūras objektus apsargā komersanti, kuru sniegto pakalpojumu kvalitāte var būt apšaubāma," saka DNKA valdes priekšsēdētājs Arnis Vērzemnieks.

Kā kritiskākos punktus konkrētajā iepirkumā asociācijas pārstāvji min to, ka potenciālajiem pretendentiem nav nepieciešama nekāda iepriekšējā pieredze, kā arī nav prasību pēc atbilstoša apgrozījuma, kas, kā uzsver DNKA, ir standarta prakse jebkurā publiskajā iepirkumā.

"Šajā gadījumā tas ir īpaši būtiski, jo kopumā līguma summa varētu sasniegt vienu miljonu eiro un komersantam jānodrošina fiziskā apsardze 10 īpašumiem," minēts paziņojumā.

"Jānorāda, ka publiskā pārvalde itin regulāri iepērk apsardzes pakalpojumus no komersantiem, kas acīmredzami nemaksā nodokļus un veic dažnedažādas mahinācijas – uz to vairākkārt esam vērsuši atbildīgo amatpersonu uzmanību, tomēr diemžēl bez redzamiem rezultātiem," turpina Vērzemnieks.

"Tomēr šis gadījums, manuprāt, jau ir cinisms augstākajā pakāpē jeb arī skaidrs vēstījums tiem komersantiem, kas strādā godprātīgi, maksājot visus nodokļus, ka viņiem nav jēgas piedalīties publiskajos iepirkumos. Bez tam, runa ir par valsts aizsardzību, ko valdība ir definējusi kā vienu no savām prioritātēm, līdz ar to šāda nenopietna pieeja infrastruktūras drošībai labākajā gadījumā ir nesaprotama," viņš rezumē.

Ziņots, ka Drošības Nozares Kompāniju Asociācijā ir apvienojušies vairāki Latvijas apsardzes nozares uzņēmumi, piemēram, G4S, "Grifs AG" un "Securitas Latvia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!