Foto: F64
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs trešdien pagājušā gada pircēju visvairāk iecienīto produktu ‒ "Gada prece 2010" ‒ apbalvošanā aicināja Latvijas iedzīvotājus uzturā lietot galvenokārt Latvijā ražoto pārtiku.

Ministrs arī atzina, ka gribētos, lai pēc iespējas vairāk Latvijā ražoto produktu būtu veikalu plauktos. "Gribētos, lai lielie veikalu tīkli vairāk rastu iespējas jaunajiem kooperatīviem piedalīties tirdzniecības ķēdēs," sacīja Dūklavs, taču norādīja, ka sarunas starp tirgotājiem un kooperatīviem notiek un daudzos gadījumos tās ir veiksmīgas.

Dūklavs novēlēja, lai balvas saņēmušie produkti turpina saņemt atzinību, kā arī lai Latvijas iedzīvotāji uzturā lietotu galvenokārt Latvijā ražoto pārtiku.

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs pateicās tirgotājiem par apņemšanos izplatīt jaunus uzņēmumu produktus savos tīklos, jo pērn tirgū ir notikušas lielas svārstības. Viņš informēja, ka pērn 40% no tirgus līderiem bijuši jauni produkti, tomēr starp apbalvotajiem ierindojušies arī jau vairākus gadus pēc kārtas apbalvoti produkti.

LTA vadītājs arī novēlēja uzņēmumiem veiksmi un panākumus šajā gadā.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle savukārt uzsvēra, ka Latvijas iedzīvotāji ir pietiekami stabili savā preču izvēlē un tradīcijas bieži nelauž. "Otrā atziņa ir tā, ka mēs esam gana patriotiski, un trešā ‒ mums [Latvijas ražotājiem] viss ir kārtībā, un mēs ekonomiku uz augšu izvilksim," sacīja Egle. LDDK pārstāve apbalvojuma saņēmējiem arī novēlēja šajā gadā saņemt vēl vairāk klientu un patērētāju atzinības nekā pērn.

Apbalvojumu "Gada prece 2010" saņēma 29 dažādu uzņēmumu ražotie un izplatītie produkti. Pagājušajā gadā pircēju visvairāk iecienītie produkti bijuši "Siguldas maiznieka" ražotie "Mini sausiņi ar rozīnēm", "Balttur-R" ražotā majonēze "Provansas Francis", "Pērnes L" ražotās kartupeļu plāksnītes ar bekona garšu, "Dobeles dzirnavnieka" kviešu milti "Dobele-Ekstra" un "Mājas kēksa" sausais maisījums, "Tukuma piena" ražotais "Baltais eksporta sviests 82,5%" un "Baltais eksporta skābais krējums 25%" un "Mobil Plus" izplatītais "Lavel Blanc" Francijas vīns.

Nosaukumu "Gada prece 2010" ieguva arī "L'Oreal Baltic" izplatītais nakts krēms "Dermo-Expertise-Triple Active" un "Elvital Color Vive" balzams ar ultravioletā starojuma filtru, "Hanzas maiznīcu" ražotā klasiskā tostermaize "Tostē", rudzu maize "Kuršu" un tumšā sēklu maize "Vizbulīte", "Cēsu alus" ražotais alus "Cēsu Premium" un vieglais alkoholiskais džeriens "Cēsu Džons Green Lime", "Staburadzes konditorejas" ceptā torte "Cielaviņa" un "Aldara" ražotais alus "Aldaris Gaišais" un "Apinītis Stiprais".

Par 2010.gadā visvairāk pirktajiem produktiem atzītas arī "Lango R&D" ražotās klasiskās pankūkas ar biezpiena pildījumu, "Rīgas Miesnieka" ražotie "Rakveres" cīsiņi, "Narvesen Baltija" ražotais "Narvesen banānu saldējums" un "Narvesen karstā polārmaize ar vistu", "Putnu fabrikas Ķekava" ražotās cepamās desiņas ar sieru, "Nordic Sugar" produkts "Jelgavas cukurs", "Konig Distribution" izplatītie "Itāļu" makaroni un "Vegeta" universālais garšvielu maisījums, "Bauskas alus" ražotais alus "Bauskas gaišais speciālais", "Baltijas Marketing Servisa" izplatītās "Duracell AA Cooper & Black" baterijas un "Agrofirmas Tērvete" ražotais "Tērvetes" alus.

Pircēju visvairāk iecienītās preces noteica, aptaujājot valsts nozīmīgākos tirdzniecības uzņēmumus ‒ "Rimi", "Maxima", "Sanitex Baltic Distribution", "Elvi", "Narvesen", "Aibe", "Prisma" un citus.

Pircēju visvairāk iecienītās preces, ņemot vērā to pārdošanas apmērus, LTA sāka noteikt 2003.gadā.

LTA ir dibināta 1998.gadā, un tajā ietilpst sakaru nozares uzņēmumi un privātpersonas, kas iestājas par telekomunikāciju liberalizāciju un attīstību Latvijā, veicina nozares organizāciju un uzņēmumu sadarbību, informē sabiedrību, piedalās izglītības, tirgus izpētes, zinātniskos un ražošanas projektos un starptautiskos kontaktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!