Foto: DELFI

Pagājušajā gadā mazstāvu koka apbūves dzīvokļu tirgus aktivitāte saglabājās salīdzinoši zema. Dzīvokļu cenas koka ēkās ir līdz pat 50% zemākas nekā mūra ēkās, teikts "Arco Real Estate" nekustamo īpašumu tirgus pārskatā.

Pieprasījums pēc dzīvokļiem koka apbūvē būtiski nav mainījies kopš 2009. gada, kad tas salīdzinājumā ar citiem nekustamā īpašuma tirgus segmentiem ievērojami saruka. Arī piedāvājums koka ēku segmentā ir salīdzinoši mazs. Prognozējams, ka šāda situācija saglabāsies arī turpmāk, norāda "Arco Real Estate".

Dzīvokļu cenu līmenis koka ēkās saglabājās nemainīgs Rīgas centrā un centra perifērijā, Teikā, kā arī Sarkandaugavā, Bolderājā un Iļģuciemā. Savukārt Pārdaugavā dzīvokļu cenu augstākā robeža sasniedza Rīgas centra perifērijas un Teikas cenu līmeni.

Vidējā dzīvokļa cena koka ēkās Pārdaugavā paaugstinājās līdz 700 eiro par kvadrātmetru un vairāk.

Maskavas priekšpilsētā dzīvokļiem koka ēkās pazeminājās cenu zemākais slieksnis - līdz 250 eiro par kvadrātmetru. Pieprasījums pēc šāda veida īpašumiem, īpaši daudzdzīvokļu ēkās, bija pavisam neliels, jo šīs mājas parasti ir daļēji apmierinošā vai neapmierinošā tehniskā stāvoklī.

Renovēti koka apbūves dzīvokļi piedāvājumā parādījās reti, un cenas šādiem dzīvokļiem ievērojamo renovācijas izmaksu dēļ vērtējamas kā ļoti augstas. Piemēram, Āgenskalnā konstatēti vairāki nelielas platības dzīvokļu darījumi cenu robežās no 1300 līdz 1600 eiro par kvadrātmetru. Iepriekšējos gados tik augstas darījumu cenas netika konstatētas.

Rīgas centrā pērn labas kvalitātes dzīvokļu koka ēkās bija salīdzinoši maz un piedāvājumā tie parādījās reti. Cenu diapazons Rīgas centrā bija no 600 līdz 1000 eiro par kvadrātmetru.

Rīgas centra perifērijā un Teikā dzīvokļi koka ēkās maksāja no 300 līdz 700 eiro par kvadrātmetru, šādas cenas novērotas arī Āgenskalnā un Torņakalnā.

Sarkandaugavā, Bolderājā un Iļģuciemā dzīvokļi koka ēkās maksāja no 200 līdz 450 eiro par kvadrātmetru, bet Maskavas priekšpilsētā - no 250 līdz 450 eiro par kvadrātmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!